latinica  ћирилица
02/04/2024 |  07:53 ⇒ 22:21 | Аутор: РТРС

Шулић: Спремне уредбе о одређивању марже прехрамбених производа и нафтних деривата (ВИДЕО)

Уредбе о одређивању марже прехрамбених производа и нафтних деривата су спремне и уколико добијемо повратне информације од свих министарстава, ове уредбе ће се наћи на сљедећој сједници Владе Републике Српске, рекао је за наш Јутарњи програм минстар трговине и туризма Денис Шулић.
Маркет - Фото: РТРС
МаркетФото: РТРС

- Свакодневно пратимо однос цијена основних животних намирница у Српској, у односу на Федерацију, чије су намјернице доста скупље. Заједно са људима из нафтне индустрије, завршавамо уредбу о ограничавању цијене марже нафтних деривата. Марже појединих животних намирница биће ограничене до осам одсто - истакао је Шулић.

Како он наводи уредбе су у самој процедури.

Када је ријеч отрговцима, који су, према тврдњама потрошача и надлежних органа - нереално подигли цијене намирница, након повећања минималне плате, Шулић напомиње да трговце не треба генерализовати.

- Наравно да постоје случајеви, гдје одређени трговци, у оваквој ситуацији желе да остваре додатни профит, и покушају то да искористе, али они ће наравно, ако буду кршили закон, бити кажњени. Треба да се вратимо на трговце, који су дио кампање "Друштвено одговорни", те који се труде да том кампањом допринесу тржишту - наводи Шулић.

Када је ријеч о раду Републичке инспекције, Шулић истиче, да оно што министарство заједно са њима ради, јесте утврђивање да ли трговци раде у складу са уредбом.

- Прошле године смо имали значајни број контрола и значајни број кажњавања, што је поражавајуће, али показује да Републичка инспекција ради. Оно што смо увидјели, јесте да су одређени трговачки ланци, избјегавали марже на одређене животне намирнице - истиче Шулић.

Говорећи о снакцијама и блокадама рачуна појединих лица од стране америчке амбасаде, Шулић је навео да то све говори о томе каква је Америка.

- Људи који су санкционисани имају огромну подршку грађана, из ове борбе ћемо, како и годинама прије, али и кроз историју изаћи као побједници - наводи Шулић.