latinica  ћирилица
02/04/2024 |  11:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Књижевник Ђорђе Матић добитник награде "Момо Капор"

Добитник овогодишње награде "Момо Капор" за књижевност је Ђорђе Матић за роман "Ниоткуда с љубављу", а одлуку о томе једногласно је донио еминентни жири у саставу Мухарем Баздуљ, књижевник (предсједник), Радмила Станковић, новинарка и Вуле Журић, књижевник.
Књига - Фото: РТРС
КњигаФото: РТРС

Жири је у ужи избор уврстио четири изванредна романа, тако да је било тежко донети одлуку.

Жири примјећује да просјечан читалац не би нашао сличности у Капоровим и Матићевим дјелима, али констатује да су заправо и Капор и Матић прије свега дубоко одани својој култури.

Та култура се у највећој мјери преклапа и кроз високу културу и кроз оно што бисмо могли назвати културом свакодневног живота. Матић је велики дио живота провео у егзилу, Капор је био свјетски путник.

Нису, дакле, били, да се послужимо тим Капоровим насловом "провинцијалци", али нису били ни наличје истог новчића: наивни адоратори свега туђег и далеког.

Награда "Момо Капор" ће Ђорђу Матићу бити уручена на свечаности у понедјељак, 8. априла, са почетком у 12 часова у Свечаној сали Скупштине града.

Награда се састоји од плакете од сребра са мотивом школице и новчаног износа који додељује Ерсте Банка, вишегодишњи покровитељ књижевне и ликовне награде "Момо Капор", освједочени пријатељ културе, умјетности и савременог културног стваралаштва на нашим просторима.

Пружајући подршку квалитетним културним и уметничким садржајима, Ерсте Банка истовремено подржава очување наше традиције и културног наслеђа и његових уметничких вредности, како би створила јаку основу за креирање отворене и динамичне културне стварности и јединственог културног идентитета наше земље.

Ђорђе Матић, песник, есејиста и романописац је седми носилац изузетне награде за књижевност "Момо Капор".

Након студија италијанске и енглеске књижевности на универзитету у Амстердаму писао је за многобројне медије с подручја бивше Југославије, а током посљедњих 10 година је објавио осам књига.

Изузетно су запажене његове књиге поезије и есеји, од којих је неколико посвећено популарној музици са ових простора, али и српској култури.

Уредник је и коаутор Лексикона YУ митологије и коаутор тројезичног музичког приручника за world music сцену.

Приредио је неколико књига публицистике, као и неколико књига из области историјских наука. Осим на српском и хрватском, писао је и на холандском и француском језику.

Стални је сарадник загребачког часописа Просвјета и портала Око Радио Телевизије Србије.

Члан је Хрватског друштва књижевника и СКД Просвјета.

Рођен је и одрастао у Загребу, а тренутно са породицом живи у Поречу.