latinica  ћирилица
02/04/2024 |  11:41 | Аутор: СРНА

Деђански: Блокадом рачуна руководе они који су омогућили Куртију да проведе економско насиље

Политички аналитичар Стевица Деђански рекао је да је очигледно да иста рука која је водила премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да покрене талас економског насиља над Србима на Космету и угрози њихов опстанак, сада руководи и банкама које су блокирале рачуне појединаца и правних лица у Републици Српској.
Стевица Деђански - Фото: РТРС
Стевица ДеђанскиФото: РТРС

- Заиста не мислим да постоји неко ко мисли да су Курти, који је прво блокирао увоз српске робе, па онда укинуо динар и ови који сад блокирају рачуне људима и предузећима у Српској то сами смислили. Нису они довољно интелигенти да би имали тако софистициране методе - рекао је Деђански.

Према његовим ријечима, извјесно је да је блокада рачуна појединаца и правних лица у Републици Српској који су под санкцијама САД диригована.

- Циљ је да се отежа живот свих људи, привредних субјеката и да се уносе несигурност код грађана - рекао је Деђански.

Он је навео да је овакав приступ константан, само се облици дјеловања разликују.

- То је константна идеја оних које те ствари измишљају, а на нама је да некако пробамо да се изборимо. Е сад како? Мора се признати да није лако, али ово смо очекивали. Нисмо изненађени тиме. Претпостављам да је држава спремила адекватан одговор и да ће ићи са оним банкама које хоће да раде са нама и да ћемо превазићи то - истакао је Деђански.

Поводом позива замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Дениса Звиздића на распоређивање мањег контингента НАТО војника на подручју Брчко дистрикта, Деђански је рекао да је и тај захтјев пласиран да би се унио немир међу Србе.

- Они стварају тензије да ће то да ураде да би изазвали озбиљну несигурност код српског становништва - рекао је Деђански за Срну.