latinica  ћирилица
02/04/2024 |  12:39 ⇒ 12:46 | Аутор: СРНА

Гутересов извјештај биће разматран 22. априла

Сједница Савјета безбједности УН на којој ће бити разматран нови шестомјесечни Извештај генералног секретара УН Антонија Гутереса о раду Мисије УН на Косову и Метохији , требало би да буде одржана 22. априла, наводи се у мјесечном плану рада објављеном на интернет страници Савјета.
Антонио Гутерес (фото: EPA-EFE/MOHAMMAD ALI, илустрација) -
Антонио Гутерес (фото: EPA-EFE/MOHAMMAD ALI, илустрација)

Сједницу је заказала Малта, која је 1. априла преузела предсједавање Савјету безбједности и она ће бити одржана прије подне по локалном, односно у поподневним часовима по средњоевропском времену.

Претходна сједница на којој је представљен шестомјесечни извјештај одржана је 23. октобра, а у међувремену је 8. фебруара одржана ванредна сједница Савјета о ситуацији на Косову и Метохији на којој је Србију представљао предсједник Александар Вучић, подсјећа Тањуг.

Он је на тој сједници рекао да је она заказана због ситуације која је у супротности са резолуцијама и повељама УН, а која би могла да узрокује непоправљиву штету, као и да је непосредан повод за сједницу потез такозване Централне банке Косова којом се забрањује динар од 1. фебруара, чиме је извршена кулминација напада на Србе и неалбанско становништво, будући да њихов опстанак на територији јужне српске покрајине у огромној мјери директно зависи од прилива динарских средстава, прије свега из буџета Републике Србије.