latinica  ћирилица
02/04/2024 |  15:17 ⇒ 15:28 | Аутор: РТРС

Потребна даља улагања у РиТЕ "Угљевик"

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, представници Управе матичног предузећа Електропривреда Српске, Рудника и термоелектране "Угљевик" и компаније Комсар истакли су на данашњем састанку потребу за даља улагања у РиТЕ ради одржања производње и несметаног рада постројења.
Састанак у Бањалуци - Фото: Уступљена фотографија
Састанак у БањалуциФото: Уступљена фотографија

На састанку у Бањалуци закључено је да је с циљем одржања што дуже погонске спремности постројења потребно да Електропривреда Републике Српске у сарадњи са РиТЕ "Угљевик" предложи модел финансирања ревитализације рудника и термоелектране, у складу са посљедњом експертизом израђеном за потребе матичног предузећа Електропривреде и Владе Републике Српске, саопштено је из Министарства.

Потврђена је иницијатива која је предложена на претходном састанку РиТЕ "Угљевик" и компаније Комсар у Угљевику да се до петка формира радна група коју ће чинити представници матичног предузећа ЕРС-а, представника РиТЕ "Угљевик" и компаније Комсар.

Примарни задатак те групе биће, како се наводи, анализа Споразума о сарадњи из 2013. године између предузећа РиТЕ "Угљевик" и компаније Комсар, те предлагање рјешења за унапређење споразума и односа дефинисаних њиме.

На састанку је констатовано да је наведена експертиза јасна подлога и смјерница коју без одгађања и максималним залагањем требају реализовати управа РиТЕ "Угљевик" и управа матичног предузећа.

На тај начин, примјеном закључака из ове експертизе, осигураће се рад свих зависних предузећа у систему ЕРС-а, па и РиТЕ "Угљевик", додаје се у саопштењу.