latinica  ћирилица
02/04/2024 |  15:39 ⇒ 15:57 | Аутор: СРНА

Којић: ПС БиХ не може да наређује Српској, ФБиХ и Брчко дистрикту

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић успротивио се посланичкој иницијативи Дениса Звиздића да се од ентитетских и владе Брчко дистрикта затражи да припреме измјене кривичних закона којима би се бахата вожња дефинисала као посебно кривично дјело, истичући да је ово у супротности са Пословником Представничког дома и надлежностима Парламентарне скупштине.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом ПС БиХФото: СРНА

- Сви смо за то да се бахата вожња превенира строжим казнама, али спорно је што се парламент злоупотребљава - рекао је Којић.

Истичући да не треба дозвољавати да овакве иницијативе дођу на дневни ред, Којић је рекао да нико не спречава Звиздића да његове страначке колеге да то ураде у Парламенту Федерације БиХ нити да каже некоме у Народној скупштини Републике Српске да се такво нешто уради.

- Треба да знате да паушално мијењање одредаба кривичног закона производи значајан дисбаланс у систему кажњавања. Не можете за лакше кривично дјело прописати вишу казну него за неко теже - упозорио је Којић.

Он је рекао да о оваквим темама треба да се баве стручна лица, односно надлежне полиције, тужиоци и судови треба да дају стручан и адекватан одговор.

- Не може да се за лакше кривично дјело пропише тежа казна него за неко убиство - објаснио је Којић, коментаришући Звиздићев приједлог да се бахата вожња санкционише са три године затвора.

Којић је замолио да убудуће овакве тачке не долазе на дневни ред Представничког дома, подсјећајући да посланици немају право да налажу било коме, нити да траже од било које владе, ентитетске или Брчко дистрикта да уђе у измјене закона.

Он је навео да је убијеђен да Полиција Републике Српске са надлежним тужилаштвима прати овакве и сличне појаве и да ће путем Министарства правде Српске предложити допуне или измјене кривичног законодавства у складу са комплетним нормама кажњавања.

- Бавимо се оним што је надлежност Парламентарне скупштине - поручио је Којић.

Претходно је Звиздић образложио да овом иницијативом предлаже да Представнички дом затражи од влада Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта да у року од 60 дана од усвајања овог документа припреме измјене ентитетских кривичних закона и Кривичног закона Брчко дистрикта којим ће се као посебно кривично дјело дефинисати "обијесна вожња у друмском саобраћају".

Звиздић је рекао да је циљ иницијативе да се појача превенција у области безбједности друмског саобраћаја, посебно ако учесник тешко крши закон, возећи пијан или под утицајем дроге, чиме изазива опасност по живот других, за шта предлаже казну затвора од три године.

- Ријеч је о друштвеном проблему који се неће ријешити сам од себе, потребно је строж кажњавање - оцијенио је Звиздић.

Он је навео да се годишње у БиХ биљежи више од 30.000 саобраћајних несрећа, од којих 25 одсто са погинулим или тешко повријеђеним, по чему БиХ у Европи заузима неславно прво мјесто када је ријеч о удесима и броју погинулих у односу на дужину путева.

Саша Магазиновић из СДП БиХ оцијенио је да се годинама када је ово питање ништа не поправља и оцијенио да треба да се нешто покрене у том смислу.

У оквиру ове тачке дневног реда дошло је до расправе између Младена Босића из СДС-а, који је рекао да је очекивао да данас, након закључака Народне скупштине Републике Српске неће ни бити ни сједнице Представничког дома и Којића који је оцијенио да Босић није ни прочитао скупштинске закључке и да лицемјерно покушава да их злоупотријеби.

- Ми водимо одговорну политику, а ви демагошку - нагласио је Којић.

У расправу се укључио и Дарко Бабаљ, којег је предсједавајући Представничког дома Небојша Радмановић опоменуо да се не држи дневног реда и води личну расправу, због чега је затражио да му се искључи микрофон.