latinica  ћирилица
02/04/2024 |  17:04 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Економски форум у Бањалуци прилика за реализацију нових заједничких пројеката Српске и Мађарске

У Влади Републике Српске приводе се крају припреме на организацији Економског форума који је један од догађаја у оквиру посјете делегације Владе Мађарске, а коју ће у петак Бањалуци предводити премијер Мађарске Виктор Орбан, саопштено је данас из Владе.
Зграда Владе Републике Српске - Фото: РТРС
Зграда Владе Републике СрпскеФото: РТРС

Из Владе Српске наводе да су чести и пријатељски сусрети предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Владе Мађарске Виктора Орбана допринијели развоју сарадње у стратешким областима.

- Захваљујући међусобном уважавању и поштовању Додика и Орбана, Република Српска остварила је многе бенефите у пољопривреди, енергетици, и на многим заједничким пројектима - истиче се у саопштењу.

Даље се наводи да је немјерљив допринос који Мађарска пружа у подршци Републици Српској по питању поштовања Дејтонског споразума. Додаје се да ништа мања подршка Мађарске не изостају по питању европског пута и разумијевања процеса и видљивости Републике Српске на европском путу.

- Добри односи предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Владе Мађарске Виктора Орбана створили су добру сарадњу Владе Републике Српске и Владе Мађарске - наводи се у саопштењу Владе.

Из Владе подсјећају да су предсједник Владе Српске Радован Вишковић и министар економског развоја Мартон Нађ приликом недавног сусрета у Будмипешти договорили орджавање Економског форума у Бањалуци на којем учествовати 23 највеће мађарске компаније.

- Биће то прилика за мађарске и наше домађе привреднке да успоставе нове пословне односе и започну добре пројекте - истичу из Владе Српске.

У делегацији Мађарске која у петак долази у Бањалуку биће предсједник Владе Виктор Орбан, министар иностраних послова Петер Сијарто, министар економског развоја Мартон Нађ, директор мађарске Агенције за промоцију извоза Габор Јенеи, као и 23 компаније из енергетике, пољопривреде, финансија, прехрамбрене индустрије и других области.

Такође, присуство је потврдило више домаћих привредника, а на економском форуму у Бањалуци имаће шансу да са колегама из Мађарске размијене искуства, да се додатно повежу и унаприједе сарадњу.

Република Српска и Мађарска већ имају добру сарадњу, а економски форум у Бањалуци биће прилика да се договори реализација нових заједничких пројеката.

Економски форум, на којем ће учествовати привредници из Републике Српске и Мађарске, биће одржан у петак, 5. априла у Конференцијској сали Владе Републике Српске у Бањалуци.