latinica  ћирилица
02/04/2024 |  18:59 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Зашто Мехмедовић није на америчкој црној листи? (ВИДЕО)

И даље је без одговора питање српског члана Предсједништва Жељке Цвијановић како америчке санкције нису обухватиле Шемсудина Мехмедовића, посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине и лидера новоформиране партије Напријед.
Шемсудин Мехмедовић - Фото: РТРС
Шемсудин МехмедовићФото: РТРС

При томе, Цвијановићева се позвала на амерички "Вашингтон пост", који је у љето 1996-те писао о Мехмедовићевим везама са муџахединима.

Екпсерт за борбу против тероризма Џевад Галијешавић каже да је неспорна његова улога у довођењу муџахедина на простор средње Босне и каснијег легализовања останка кроз склапање бракова са Бошњакиња.

Само у БиХ могуће је да рецидив протеклог рата, данас активно учествује у политичком животу и редовно дијели "пацке" званичницима Републике Српске. Актуелни посланик у ПС Шемсудин Мехмедовић "скинуо" је огртач СДА, заборавио да је хапшен због ратних дешавања и формирао странку Напријед. Али како напријед са човјеком који је довођењем муџахедина враћао нас у мрачну прошлост.

Џевад Галијашевић каже да је по наредби Шемсудина Мехмедовића, 92-ге био 18 дана у затвору у Тешњу.

- Прва муџахединска јединица основана је у самом Тешењу. Прва ритуална одсјецања главе била су на простору који је он контролисао као шеф полиције дакле у Тешњу. Он је вјенчавао муџахедине за младе Бошњакиње, а ти људи су послије ухапшени и одведени у Гвантанамо. Дакле, тзв. позната "Алжирска" група боравила је код њега у Тешњу - каже Галијашевић.

Раније, за нашу ТВ један логораш посвједочио је да је видио када су муџахедини донијели одсјечене главе заробљених српских војника, испред полицијске станице чији је шеф био Мехмедовић.

- Били су муџахедини испред, у врећама је нешто било, на крају су "шутали"људску српску главу испред полицијске станице. Касније сам сазнао од других муслимана, који су се згражавали над тим, да су били код Шемсудина и да им је наводно тада дао пиштољ - рекао је Зоран Филиповић српски логораш из Тешња у емисији Печат 2013. године.

И амерички "Вашингтон пост" у љето 96-те писао је о Мехемдовићевој вези са муџахединима. У листу се наводи да је око 2.000 исламских бораца напустило БиХ након Дејтона али да их је неколико стотина остало, посебно у централној Босни гдје дјелују као паравојна стража Изетбеговићеве СДА.

"Извори кажу да су посебно блиски Шемсудину Мехмедовићу, главном босанском полицијском званичнику у региону и утицајном тврдолинијашу у Изетбеговићевој странци. Мехмедовић је штитио те људе као дио плана за стварање резервних снага за терорисање потенцијалних политичких противника међу Муслиманима и малтретирање Срба и Хрвата" - наведено је у чланку "Вашингтон поста" , јули 1996.

Када је српски члан Предсједништва на основу навода из "Вашингтон поста" запитала како је могуће да није на америчкој црној листи и од куда му још банковни рачун, бурно је реаговао Шемсудин Мехмедовић. Тврди да се на листе долази због криминала и корупције а, не како каже, због одбране властитог народа, који је бранио уз помоћ муџахедина.

- Не подносим да ми неко ко је био довођен у везу са таквим стварима у оквиру БиХ држи предавање о Српској - навела је Цвијановићева.

Пазите, додаје Галијашевић, американци пишу у годишњем извјештају да постоји терористичка пријетња и да је језгро те терористичке опасности развило се из муџахединског покрета и њиховог одреда Ел Муџахедин и наравно да ту Шемсудин Мехмедовић има немјерљиву улогу а он онда реагује тако што напада Цвијановићеву.

Ти напади, каже Галијашевић, тумаче се као "билдање" мишића тек формираној странци Шемсудина Мехмедовића јер у Федерацији је популарно нападати Додика, Цвијановићеву и друге. Остаје питање за америчког амбасадора како политичар са ратним везама са муџахединима и радикалним исламским фактором није на америчкој црној листи?