latinica  ћирилица
02/04/2024 |  19:06 ⇒ 21:20 | Аутор: sputniknews.com

Кустурица се састао са Путином: Оно што се десило у Србији и што се сад дешава у Украјини веома слично (ВИДЕО)

Предсједник Русије Владимир Путин примио је у Кремљу познатог српског режисера Емира Кустурицу.
Владимир Путин и Емир Кустурица (Фото: илустрација/EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин и Емир Кустурица (Фото: илустрација/EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Драги Емире, добар дан! Драго ми је да вас видим! - поздравио је руски лидер свог госта, руковавши се са њим.

Руски лидер је током сусрета изјавио да Запад криви Русију за крај колонијализма у свијету, али да је тај процес био неизбјежан.

- Ове историјске фобије су и даље присутне, неки још увијек криве Русију, јер је неко једном изгубио колонијалну моћ. Не престају да се, условно говорећи, вређају што смо помагали народима Африке, Латинске Америке и Азије да устану, боре се за слободу, вјерујући да је Русија крива за пропаст колонијализма. Али то уопште није тако - нагласио је Путин.

Према његовим ријечима, "дејства Совјетског Савеза убрзала су процес, али он је био неизбјежан".

- Зато што је у Африци, Латинској Америци и Азији то већ прерасло принципе колонијалног режима. Људи више нису жељели да буду робови. Да, наравно, Совјетски Савез је то некако стимулисао, подстицао, али ови историјски процеси су били неизбјежни, били су објективни - закључио је руски лидер.

Руски предсједник такође је примијетио да се свијет мијења и преформатира, а нове силе и центри свијета развијају се темпом какав историја никада није видјела.

- Дешава се промјена, преформатирање свијета. Зато што се нове силе, нови центри свијета развијају брзином какву историја вјероватно није видјела. А ти процеси су неизбјежни. Само нико на власти, у ширем смислу те ријечи, не жели да се помири са тим и тражи кривце - рекао је Путин.

Такође је напоменуо да је то политичка сфера, али да је "као и увијек повезана са умјетношћу, јер умјетност одражава живот".

- А данашњица је само добро заборављена прошлост - додао је предсједник Русије.

Кустурица је током разговора упоредио хрватске усташе и украјинске бандеровце, а Путин је прокоментарисао да је такво поређење легитимно. Путин је такође истакао да се Кустуричине оцене догађаја у Украјини поклапају са његовим проценама, а да су дешавања у Србији и Украјини веома слична.

- Ваше данашње оцјене, укључујући о трагичним догађајима у Украјини (и аналогија са догађајима у Југославији током Другог свјетског рата) потпуно се поклапају са мојим. Оно што се десило у Србији и што се сада дешава између Русије и Украјине – величање, подизање на пиједестал фашистичких елемената прошлости, давање им новог живота у данашње вријеме – све су то врло сличне појаве - констатовао је руски предсједник.

Путин је додао да су недавни терористички напади у рангу са идеологијом екстремног национализма, који показује невјероватну виталност.

- Невјероватно колико је жилава ова идеологија мизантропије и екстремног национализма коју су многе силе вијековима користиле у својим, прије свега не идеолошким, већ геополитичким интересима... Ту спадају, иначе, и терористички напади које видимо у посљедње вријеме и које преживљавамо у посљедње вријеме - нагласио је руски лидер.

Кустурица је рекао да планира да сними "руски триптих" од три филма по Фјодору Достојевском, Николају Гогољу и Лаву Толстоју, као и да заврши рад на "Лавру" по роману Евгенија Водолазкина, напомињући да послије овога "може да заврши каријеру".

- Имам идеју да направим триптих у новом свијету, руски триптих, три филма. Први се зове ‘Инжењер лаких шетњи’ – то је моја савремена верзија Достојевског. Затим моја верзија Гогоља ‘Како се Иван Иванович наљутио на Ивана Никифоровича’ – веома смијешна и мислим да је важно да се то сада уради. И трећи филм ‘Козаци’ Лава Николајевича Толстоја - испричао је Кустурица.

Путин је ове идеје назвао занимљивим и додао да су Кустуричине заслуге очигледне.

- Што се тиче креативности, наравно, те идеје су веома занимљиве и хајде да разговарамо о њима - рекао је Путин.

Руски лидер је оцијенио и да је рано говорити о завршетку каријере српског режисера.

- Што се тиче завршетка каријере, чини ми се да је рано да говорите о томе. Рано… Толико сте много урадили. Чини ми се да ћете још најмање толико урадити - оцијенио је Путин.