latinica  ћирилица
02/04/2024 |  20:12 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Приједор: Шетња у знак подршке особама са атипичним развојним карактеристикама

Приједорско Удружење грађана за помоћ и подршку лицима и породицама лица с атипичним развојним карактеристикама "Плави балон" обиљежили су данас Свјетски дан свјесности о аутизму, који се према одлуци Скупштине Уједињених нација обиљежава 2. априла.
Приједор, удружење грађана "Плави балон" - Фото: РТРС
Приједор, удружење грађана "Плави балон"Фото: РТРС

Шетњом кроз град, носећи плаве балоне, чланови удружења, заједно с представницима локалне власти, на пригодан начин обиљежили су овај дан и тако покушали да подигну свијест о овом проблему.

Предсједник Удружења грађана "Плави балон" Војин Нишевић рекао је да удружење има 58 чланова, од којих је 22 дјеце.

- Што се тиче броја соба са аутизмом у Приједору, Центар за социјални рад нас је информисао да у Приједору има 36 особа са поремећајем из спектра аутизма од којих је шест регистровано прошле године што значи да је тај број у порасту на шта ми стално упозоравамо - рекао је он.

Начелник градског Одјељења за културу, међународну сарадњу, спорт и невладине организације Александар Миљешић рекао је да је Удружење основано прошле године и да је град Приједор препознао њихов рад.

- Имамо веома добру комуникацију и тренутно заједничким снагама радимо на проналажењу адекватног простора за њихов рад - рекао је Миљешић.