latinica  ћирилица
04/04/2024 |  09:44 | Аутор: СРНА

Стојичић: Уписна политика усклађивана са правцима развоја привреде

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић рекла је да је главна водиља приликом креирања уписне политике да она буде усклађена са стратешким правцима развоја привреде Републике Српске, односно потребама тржишта рада.
Жељка Стојичић - Фото: Уступљена фотографија
Жељка СтојичићФото: Уступљена фотографија

Стојичићева је навела да је више него прије препознатљив утицај представника пословне заједнице и јединица локалних самоуправа на уписну политику коју достављају средње школе.

Она је подсјетила да је актуелна уписна политика усклађивана и са исказаним потребама високошколских установа за наставак даљег школовања.

- У прве разреде средњих школа планиран је упис 10.143 ученика, од чега 22 одсто у занимања трећег степена сложености и 78 одсто у занимања четвртог степена сложености. Предвиђен је упис у 13 струка, односно 79 занимања, 54 занимања четвртог степена и 25 трећег степена - рекла је Стојичићева за Глас Српске.

Она је подсјетила да девети разред у школској 2023- 2024. години завршава 9.826 ученика, што је за 72 више у односу на претходну школску годину.

- За наредну школску годину послодавци нису исказали интерес за упис нових занимања потребних тржишту рада. На приједлог пословне заједнице у претходном периоду уведена су два огледна занимања и то техничар за роботику и ЦНЦ оператер - рекла је Стојичићева.