latinica  ћирилица
04/04/2024 |  18:52 ⇒ 19:10 | Аутор: РТРС

Цвијановић писала УН-у због једностраних поступака Лагумџије

Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић упутила је писмо свим шефовима мисија држава чланица УН, генералном секретару УН Антонију Гутересу и предсједнику Генералне скупштине Денису Френсису у коме је скренула пажњу на недавне поступке амбасадора БиХ при Уједињеним нацијама Златка Лагумџије.
Жељка Цвијановић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Жељка ЦвијановићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Скренута нам је пажња да је амбасадор при УН Златко Лагумџија једнострано иницирао кораке за подношење резолуције о Сребреници на усвајање Генералној скупштини УН. Иако уважавамо значај рјешавања тако важних питања, императив је нагласити да је овај поступак учињен без одговарајућег овлашћења и уз очигледно кршење уставног оквира БиХ - навела је Цвијановић у писму.

Српски члан Предсједништва БиХ у писму наводи да Устав БиХ утврђивање и спровођење спољне политике изричито повјерава трочланом Предсједништву БиХ.

Подсјећа да је Предсједништво БиХ највиши орган надлежан за утврђивање спољнополитичких циљева и одлука земље.

- Нажалост, амбасадор наставља да се залаже за ову резолуцију без дозволе или овлашћења Предсједништва БиХ, који су овом случају обавезни - навела је Цвијановић.

Она је истакла да такво једнострано дјеловање не само да подрива уставни оквир БиХ, него и изазива забринутост у погледу легитимитета и репрезентативности дотичне резолуције.

Цвијановић је нагласила да је неопходно придржавати се принципа суверенитета, законитости и правилног управљања у свим међународним пословима, посебно у цијењеном дому Уједињених нација.

- Штавише, морам нагласити да ће ова резолуција, ако буде усвојена, подрити дуготрајан поратни процес зацјељивања БиХ. Њено усвајање изазвало би унутрашње сукобе у БиХ и озбиљно подрило међунационално помирење, које је од пресудног значаја за будућност БиХ. Постоји ризик да би поново распламсала тензије и зауставила напредак постигнут ка миру и стабилности у региону - навела је Цвијановић.

Она је истакла да би подршком било које чланице УН-а овој резолуцији недисциплиновани амбасадор БиХ био награђен за кршење закона своје матичне земље и лажно представљање ставова БиХ, а сама резолуција би допринијела рушењу њеног уставног поретка. Додаје да би ова резолуција постала опасан преседан који би подрио владавину права и начела дипломатског интегритета.

Цвијановић је позвала на предузимање одговарајућих мјера ради рјешавања овог питања. Позвала је и да се постарају да све резолуције или иницијативе изнесене на Генералној скупштини УН-а које се односе на БиХ буду упућене у складу са њеним уставним процедурама и уз изричиту сагласност надлежних органа.

- Изузетно цијеним пажњу коју ћете посветити овом питању и увјерена сам да ћете предузети неопходне кораке и подржати начела међународног права и поштовање суверених држава. Са надом да ћете овом питању посветити адекватну пажњу, користим прилику да вам, Ваша екселенцијо, упутим изразе највећег поштовања и уважавања - навела је Цвијановић у писму.