latinica  ћирилица
05/04/2024 |  11:44 ⇒ 15:56 | Аутор: РТРС

Свјетски медији о посјети Виктора Орбана Републици Српској (ФОТО)

Раша Тудеј, Спутњик и Мађарска нација, само су неки од медија који су данас помно пратили посјету делегације Мађарске Републици Српској.
Писање мађарских медија о посјети Орбана Српској - Фото: Screenshot
Писање мађарских медија о посјети Орбана СрпскојФото: Screenshot

Према писању портала Magyar nemzet, мађарски премијер Виктор Орбан дочекан је у Бањалуци као један од најважнијих европских лидера.

- У оквиру наше одговорне сусједске политике наставићемо да пружамо сву подршку развоју Републике Српске и у будућности – написао је мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто у својој објави на Фејсбуку.

Спутник Србија извјештава да ће након састанака са Додиком, Орбану свечано бити уручено највише одликовање Републике Српске - Орден Републике Српске на огрлици, којим га је Додик одликовао поводом Дана Републике - 9. јануара.

- Орден Републике Српске на огрлици додељује се још од 1993. године, али лауреата нема много. Ово одликовање прошле године припало је предсједнику Русије Владимиру Путину за нарочиту патриотску бригу и љубав према Српској. О значају одликовања говори и податак да је од 1993. године до 2020. додељено само шест пута - пише Спутњик.

Како је наведено, Орбан је поручио у Бањалуци да су Срби Европи потребни и да без њиховог укључивања нема здраве ЕУ ни безбједности и ни стабилности.

Писање Спутњика

Раша тудеј Балкан наводи ријечи предсједника Српске да је "Мађарска показала да жели са сарађује и да нас разумије".

- Иза нас остају само резултати који се виде. Успјешна сарадња у пољопривредном програму, инфраструктури, образовању и култури. Потребно је да се направи надоградња у областима спорта, туризма и свим осталим областима које су нам на располагању - навео је Додик, преноси Раша тудеј Балкан.

Писање Раша тудеј Балкан