latinica  ћирилица
05/04/2024 |  20:31 ⇒ 21:53 | Аутор: РТРС

Мађари заинтересовани за улагања у енергетику, водопривреду и пољопривреду (ВИДЕО)

Пословни форум у Бањалуци је нова пословна шанса, потврдили су и домаћи и мађарски привредници. Многе од више од стотину компанија које су учествовале на форуму успјеле су међусобно да договоре пословну сарадњу, што је значајан корак за стварање бољег привредног амбијента. Највише њих долази из енергетског сектора, водопривреде и пољопривреде.
Економски форум привредника - Виктор Орбан - Фото: РТРС
Економски форум привредника - Виктор ОрбанФото: РТРС

На Пословном форуму учествовала је и највећа мађарска компанија из сектора енергетике. МВМ је у потпуности у државном власништву и послује у 20 земаља Европе. Заинтересовани су за улагања у Републици Српској.

- Размишљамо о улагањима на плану обновљиве енергије и њеног коришћења. Инересују нас улагања и у остале видове енергије. Са задовољством смо дошли у Бањалуку да процијенимо могућности за инвестирање - рекао је Чаба Киш из ове компаније.

Експанзију енергетских пројеката, посебно из обновљивих извора, потврђују и неки конкретни договори. Усаглашена је пословна сарадња наше компаније Етмакс, која је водећа у Републици Српској и БиХ по производњи соларних панела и мађарског предузећа Лугос. Лугос ради електрану Требиње један.

- Чекају се још нека одобрења и дозволе да би се кренуло у тај пројекат. Ми смо усагласили да би дошло до потписивања уговора - рекао је Синиша Максимовић, директор Лугоса.

Са Пословног форума стигле су добре вијести и за грађане Градишке. Добијена је и коначна потврда да једна мађарска компанија предузима пројекат градње пречишћивача отпадних вода у овој локалној заједници од којег је због политичких разлога одустала њемачка влада.

Све више респектабилних мађарских фирми жели да улаже у Републици Српској и сарађује са њеним привредницима, каже директор мађарске Агенције за промоцију извоза Габор Јенеи.

- Све ове мађарске фирме које су дошле на Пословни форум и заинтересоване су за инвестиције у Српској су споспбне да извозе властиту технологију и пласирају свој капитал - истакао је он.

Из компанија које већ имају фирме у БиХ и Србији кажу да су задовољни пословним амбијентом.

- Ми се бавимо улагањима у пољопривреду. Дјелујемо на овим просторима с циљем увођења модерних технологија у пољопривредној производњи и доприносимо овдашњем аграрном развоју - рекао је Имре Киш из фирма Ките.

Овакав пословни форум, сагласни су привредници, резултат је добре сарадње званичника Српске и Мађарске која траје годинама и само је увод у будуће пословне подухвате и развој економије двије земље.