latinica  ћирилица
06/04/2024 |  08:49 ⇒ 09:34 | Аутор: СРНА

Шулић: На пословном форуму и о пласману домаћих производа на тржиште Мађарске

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић изјавио је да је у оквиру Пословног форума Српске и Мађарске било ријечи и о пласману домаћих производа на мађарско тржиште, али и привлачењу туриста из Мађарске у Српску.
Денис Шулић (Фото: instagram.com/denis.sulic) -
Денис Шулић (Фото: instagram.com/denis.sulic)

- У наредном периоду посветићемо посебну пажњу додатним промотивним активностима на овом тржишту, као и повезивању привредних субјеката и сигуран сам да ћемо већ на наредном форуму говорити о повећаном броју долазака мађарских гостију у нашу земљу - рекао је Шулић.

Шулић је нагласио да је Мађарска један од најзначајнијих политичких, али и економских партнера Републике Српске у Европи, те да ће Пословни форум допринијети додатном развоју сарадње двије земље, повезивању привреде и склапању пословних аранжмана који ће довести до раста трговинске размјене Српске и Мађарске.

- Договорена је сарадња на реализацији и финансирању три пројекта, вриједности од 140 милиона евра. Драго ми је да је један од њих у мојој Градишци, а ријеч је о пројекту пречишћавања отпадних вода, који је изузетно значајан за наш град и о којем се већ дуго прича, а чија је реализација пролонгирана због повлачења партнера из неких других европских земаља - истакао је Шулић.

Он је захвалио руководству Мађарске што су, и на овом примјеру, показали да је њихова политика - политика грађења и развоја.

- Драго ми је што је Бањалука била домаћин првог Пословног форума, а сигуран сам да ће пракса одржавања оваквих форума бити настављена - закључио је Шулић.

У Бањалуци је јуче успјешно окончан први Пословни форум привредника из Републике Српске и Мађарске, који је окупио представнике више од 100 домаћих и мађарских компанија.

Форум је одржан у оквиру посјете Српској делегације Владе Мађарске и привредника, коју је предводио премијер Виктор Орбан.