latinica  ћирилица
06/04/2024 |  12:43 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

У Требињу промовисана књига "Завет и мегалополис" (ВИДЕО)

У оквиру требињске културне манифестације "Дучићев дан", која је посвећена великом српском пјеснику Јовану Дучићу, Српско удружење "Ћирилица" је под покровитељством Града Требиња промовисало књигу "Завет и мегалополис" Слободана Владушића. Владушић живи и ради у Новом Саду, као редовни професор на Филозофском факултету.
Промоција књиге у Требињу - Фото: СРНА
Промоција књиге у ТребињуФото: СРНА

"Завет и мегалополис" је збирка најбољих и најпопуларнијих публицистичких текстова Слободана Владушића о свакодневним појавама у нашем животу. Два оригинална текста, који се премијерно појављују у овој публикацији су уводни дио назван "Мегалополис протумачен дјеци", те закључни "Завет" који указује на правце могућег отпора.

Књига је састављена од есеја о друштвеним питањима и феноменима у којима се оцртава дух времена у којем живимо. Владушић је истраживао питање образовања и траума, испитивао је идеју српске кошарке, бавио се Новком Ђоковићем.

"Завет и мегалополис" придужује се Владушићевим књижевним дјелима теоријске прозе и есејистике Црњански, Мегалополис, Књижевни коментари, Орфеј и запушач, као и романима Ми избрисани, Форвард, Омама и Велики јуриш за које које је више пута награђиван.