latinica  ћирилица
06/04/2024 |  19:21 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Посјета Орбана доказ да је Српска схваћена и прихваћена (ВИДЕО)

Посјета једног од водећих европских лидера, премијера Мађарске Виктора Орбана Бањалуци доказ је да је Република Српска схваћена и прихваћена. Ово је дан након посјете мађарске делагације и одржаног Економског форума, поручио предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Додик и Орбан - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Додик и ОрбанФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Ова посјета, за аналитичаре је најбољи показатељ да Српска има пријатеље у свијету. Њен значај у политичком смислу огледа се и у чињеници да је стигла у вријеме великих међународних притисака на Републику Српску.

Сарадња Мађарске и Српске је дугорочно усмјерена на реализацију што више привредних пројеката. Посјета мађарске делегације предвођене премијером Виктором Орбаном и одржани Економски форум додатно су учврстили односе Српске и Мађарске, поручио је предсједник Милорад Додик.

- Све оно што смо могли да чујемо и што смо радили је доказ да Република Српска има пријатеље и да никада нисмо имали значајније пријатеље. То мјеримо по томе, што има људи који не бјеже да искажу то пријатељство - рекао је Додик.

Истакао је да је и сам Орбан јуче говорио о томе како постоје људи који подржавају статус Републике Српске, али не смију то наглас да кажу.

- И то је добар корак. Знам конфигурацију тих људи који су спремни да по Западној Европи говоре у кулоарима, али нису спремни да се јавно заложе, јер рачунају да залагати се за правичну ствар овдје, а то је позиција Република Српске, може да им угрози комодитет. То не замјерам - каже Додик.

Да је Орбан међу оним европским лидерима, који се не боји да јавно искаже свој став, потврдио је и у Бањалуци када је категорично одбацио уплитање странаца у процес одлучивања у БиХ, њихово наметање одлука, мИјењање Изборног закона и покушај стављања "шапе" на имовину. Своје ставове потврдио је и на званичним друштвеним профилима, на којима су објављени детаљи посјете Српској.

- Тензије у свијету расту, а у Европи проратне снаге не посустају. Мађарска жели мир у Украјини и миран развој на Балкану. Зато смо данас дошли код Срба у БиХ - написао је Орбан на Инстаграм профилу.

Коме су ове поруке упућене можда су најбољи одговор дали руски медији у својим насловима у чијем фокусу извјештавања је била посјета мађарског премијера Српској.... У њиховим извјештајима указано је на значај Орбанове посјете као подршке Додику у његовој борби против страног управљања у БиХ, које намеће Запад. Руским медијима није промакло ни да су Додик и Орбан говорили односу Запада према Русији и Украјини.

- Мислим да мировни преговори о прекиду ватре не могу бити рјешење на бојном пољу. Морамо помоћи објема земљама да окончају сукоб - каже Орбан.

Сама чињеница да ми нисмо хтјели да уводимо санкције против Русије, истиче Додик, уврстила нас је међу оне који су на страни Русије а сад цијели Запад на то лоше гледа.

- Пошто нису могли ништа да ураде, покушали су да нађу начин да овдје покажу да имају своју снагу, коју Америка несумњиво има, и да чине насиље над нама јер не дијелимо исто мишљење - додао је Додик.

Да посјета првог човијека мађарске владе са читавим корпусом привредника те земље има тежину моралне арбитраже и потврде да је Српска у праву, сматрају и аналитичари.

- Ко руши Дејтон тај гура БиХ у проблеме. Реалиста какав је Орбан јасно види да то није Додик и да би у региону у којем се налази Мађарска, одржана била стабилност потребно је уважити став Бањалуке . Додик је једна врста персонификације Републике Српске и српског народа и када Орбан каже треба уважити Додика то значи треба уважити Републику Српску то је једини начин да се очува стабилност у региону - рекао је Драгомир Анђелковић  политички аналитичар.

Стевица Деђански, политички аналитичар, додаје да "имамо примјере притисци на Додика, притисци због кршења Дејтонског споразума од оних који га крше."

Ово је чињеница коју велики дио Европе из незнања или личних интереса не жели да види. А управо у преношењу чињеница о БиХ, које нису познате или им се приступа са предрасудама, такође се огледа значај посјете.

- Тако да ће то бити заиста могућност да се не само саопшти та информација него да се и на одређен начин сама нека позиција Републике Српске другачије прихвати у самој Европи - сматра Милош Шолаја професор на Факултету политичких наука.

Орбанова посјета Републици Српској има и геополитичке размјере, у смислу учвршћувања односа мале коалиције земаља које покушавају да се одупре утицају НАТО-а, да цијелу Европу увуче у рат с Русијом.

- Орбан не жели такву судбину за Мађарску поучен дебелим историјским искуством и врло је у том смислу мудро понаша, а ова посјета је у том смислу још од већег значаја што бих ја рекао да је то посјета која подржава мир, како мир у Европи тако мир ан Балкану и мислим да би требали ово и у Бриселу озбиљно да разумију - каже Стеван Гајић политички аналитичар.

А како ће у Бриселу разумјети позицију Републике Српске, вријеме ће показати. Оно што је битно за сада јесте да су Српска и њен предсједник, на правом путу, што је својом посјетом, потврдио и један од најзначајних европских лидера, кажу аналитичари.