latinica  ћирилица
06/04/2024 |  20:37 | Аутор: СРНА

Шулић: Влада не прихвата наметнуте измјене Изборног закона БиХ

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић изјавио је да Влада Српске не прихвата измјене Изборног закона БиХ које је наметнуо нелегитимни и лажни високи представник Кристијан Шмит.
Денис Шулић (Фото: instagram.com/denis.sulic) -
Денис Шулић (Фото: instagram.com/denis.sulic)

- Влада Српске остаје на фону јасних политика Српске да смо спремни да разговарамо и тражимо консензус о свим важним питањима на нивоу БиХ, да штитимо дејтонске надлежности Српске и да нећемо, као неки у Федерацији БиХ /ФБиХ/, да вежемо коња гдје ага каже - рекао је Шулић.

Он је навео да је све оно што је у изборном процесу дефинисано као надлежност Републике Српске садржано у усвојеном Нацрту изборног закона Српске, те да Српска даје испружену руку партнерима из ФБиХ за разговор и заједничко тражење рјешења, али да с друге стране немају репрезентативне представнике за разговор о будућности БиХ јер су у другом ентитету спремни за прихватање наметања.

Шулић је поручио да Република Српска има чврсто руководство које има доста пријатеља и партнера и на Западу и на Истоку, те да нису тачне тврдње да је Српска у изолацији.

- Премијер Мађарске Виктор Орбан је јасно рекао да је БиХ када гледамо Сарајево најкомпликованија земља на свијету, а када гледамо Бањалуку ту имамо јасно дефинисану власт и структуру, предвођену предсједником Српске Милорадом Додиком - истакао је Шулић.

Он је нагласио да је за Српску била значајна посјета мађарске делегације, предвођена премијером Орбаном, а коју су чинили и представници више од 20 компанија који су разговарали са домаћим предузетницима.

- Драго ми је да је Мађарска показала одговорност да преузме пројекте који су у Српској блокирани због недорасле политике садашњег руководства Њемачке - рекао је Шулић за АТВ.

Он је додао и да је Међународни сајам привреде "Бањалука експо" привукао више од 300 излагача, а да је Кина, као највећа економија у свијету, имала закупљен огроман простор, док је Србија била земља партнер.

Шулић је истакао да компаније из Србије и осталих земаља, које послују у БиХ, треба да имају сједиште у Српској због низа бенефита – јефтиније електричне енергије, мањих пореза и доприноса, субвенција.

Говорећи о Уредби о ограничавању марже на основне животне намирнице, ресорни министар је навео да се она односи на 29 различитих артикала, а важиће до 30. јуна.

- Остајемо да разговарамо са нашим трговачким ланцима и произвођачима и видимо послије тог рока на који начин ћемо заједничким снагама моћи да наставимо вид акције чији ће циљ бити да грађани Српске купују јефтиније производе - рекао је Шулић и навео да су цијене око 40 производа широке потрошње знатно јефтиније у Српској у односу на ФБиХ и Србију.