latinica  ћирилица
06/04/2024 |  22:39 ⇒ 23:36 | Аутор: Агенције

Вучић о резолуцији о Сребреници

На питање да ли се може поновити судбина Хутуа из Руанде због резолуције о Сребреници, предсједник Србије Александар Вучић каже да познаје предсједника те земље Кагамеа.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ)

- Он је био борац у том покрету, висок и мршав човјек. Онако како би човјек требало да изгледа, а не као ја. Утицајан је у свијету, и много пута сам га виђао, посебно у УАЕ. Ми ћемо причати са свима, и покушати да видимо шта можемо. Шансе су нам мале у УН, пошто су на покварен начин изабрали ГС УН, али борићемо се - каже Вучић.

Истиче и да је Нијемце питао да ли су осуђивани за геноцид, и да је представник те земље показао један папир и рекао да су осуђени за холокауст.

- Питао сам да ли су осуђени за масакр у Крагујевцу, за логоре у Србији. Ја сам онда показао папир и рекао да је то Резолуција 1244. Па неким другима мора да се поштује територијални интегритет, а неким слободарским народима не мора - рекао је Вучић.

Каже да им стално говоре да се враћају у прошлост када причају о 1999. а он сада, како каже, пита што се они враћају у прошлост, и то четири године раније.
- Немају одговора на то - казао је Вучић за Информер ТВ.

Наводи да пресуду, рес иудицата - нема суђења за исту ствар два пута.

- Хоћу да кажем, није то питање. Већ је питање морала, имаћете у сваком уџбенику да је неко то починио. Неће моћи да кажу Србија, већ ће рећи да су то Срби урадили. Па да сада морамо да се одричемо своје браће. Још од турског времена је рађено све да се муслимани одвоје од Срба. Јел стварно мислите да ћете послије овога да приволите Србе из Српске уз себе. Сви су против тога. И шта добијате тиме, желите лошије односе? Ок, увриједио си Вучића, а шта ћемо послије тога - запита је он.

Каже и да је тренутна власт урадила највише у историји за Бошњаке, и да ће тек урадити још више.

- И да изгубимо, неће то за њих бити лака побједа, већ пирова - додао је говорећи о резолуцији.

О посјети Сребреници, када је замало био личован, рекао је да нико није ухапшен за то и да је то преседан.

- Јесте ли чули да су ови странци тражили да буду ухапшени нападачи? Не, него су нашли неке бједнике одавде, који су рекли да су противзаконито били тамо. А не знају да постоји уговор МУП и МУП Републике Српске. Знате ли земљу у свијету гдје је извршен покушај линча над предсједником друге земље, а да нико није одговарао због тога. Деценијама слушам да је Вучић са снајпером изнад Сарајева, а ја кажем да је то статив или кишобран. А они настављају да лажу. Ја нисам ни у војсци имао снајпер, како их није срамота. А наставиће да лажу, и сви ће ћутати и одавде. То им се уклапа у наратив. Срби морају да буду зликовци и да буду криви - рекао је Вучић.