latinica  ћирилица
07/04/2024 |  08:13 ⇒ 08:14 | Аутор: РТС

Петер Пелегрини побиједио на предсједничким изборима у Словачкој

Kандидат кога подржава владајућа коалиција Петер Пелегрини побиједио је у другом кругу предсједничких избора у Словачкој са 53,12 одсто освојених гласова, што значи да је добио подршку 1.409.255 бирача, саопштио је словачки Завод за статистику.
Петар Пелегрини (фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Петар Пелегрини (фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Његов противканидат, прозападно оријентисани политичар, бивши дипломата Иван Kорчок освојио је у јуче одржаном другом кругу избора 46,87 одсто гласова, односно за њега је гласало 1.243.709 бирача, преноси агенција ТАСР.

На предсједничке изборе је изашло 61,14 одсто уписаних у бирачке спискове, укупно 2.671.279 бирача.

Петер Пелегрини (48), савезник премијера Роберта Фица, са којим дели став према Русији, наследиће на положају предсједника државе Зузану Чапутову.

Словачка је била један од најчвршћих савезника Украјине прије него што је Фицо дошао на власт у октобру 2023. године са обећањем да ће зауставити словачке испоруке војне помоћи Kијеву, наводи Би-Би-Си и оцјењује да је сада, када је Пелегрини преузео положај од либералне предсједнице Чапутове, Украјина дефинитивно изгубила словачки глас подршке у ЕУ и НАТО.

Би-Би-Си подсјећа и да је Фицо недавно изјавио да је предсједник Русије Владимир Путин "неправедно демонизован" и упозорио да би пријем Украјине у НАТО означио почетак трећег свјетског рата.

Kако се додаје, Пелегринијева кампања дјелимично је била праћена реториком подршке Москви, а Пелегринијев противкандидат Иван Kорчок оптуживан је да је "ратни хушкач који би послао словачке војнике да се боре у Украјини", иако предсједник Словачке нема таква овлашћења.