latinica  ћирилица
07/04/2024 |  11:40 ⇒ 16:48 | Аутор: РТРС

Каква је улога САД у Јужном кинеском мору? (ВИДЕО)

Сједињене Америчке државе подстрекују поморске територијалне спорове између Филипина и Кине у Јужном кинеском мору како би оствариле своју стратегију сузбијања Кине, рекао је британски професор Ентони Карти, у интервјуу који је објавила највећа телевизијска мрежа у Кини Си-си-ти- ви.
Јужно кинеско море (Фото: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG) -
Јужно кинеско море (Фото: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG)

Бројни документи јасно означавају острва Нансај и гребен Ренај као територију Кине, али Вашингтон подстиче Филипине да по том питању намјерно изазивају несугласице с Пекингом, рекао је Карти.

У ексклузивном интервјуу за кинески Си-си-ти-ви, Карти је навео да Сједињене Америчке Државе имају користи да територијалне спорове у Источној Азији одржавају неријешеним.

Додаје да Вашингтон увијек тврди да је неутралан, али је у стварности увијек спреман да подржи сваку земљу против Кине.

- Ово се мора сагледати у ширем контексту, ове одлуке Сједињених Америчких Држава да оставе све правне територијалне проблеме настале усљед јапанске агресије неријешенима. Фиксирају се на идеју да је Кина војни агресор који треба бити заустављен у застрашивању мањих земаља које су углавном без одбране - рекао је Карти.

Ана Малидонг из Филипинског института за стратешке студије навела је да Сједињене Америчке Државе играју хаотичну улогу у Јужном кинеском мору.

- Вашингтон чак није ни потписник Конвенције Уједињених нација о праву мора па је парадокс да се у то мијешају. Нису страна у спору - навела је Малидонг.

Филипини су раније одлучили да дозволе проширење америчког војног присуства на својој територији у складу са одбрамбеним пактом из 2014. године.

Власти у Манили имају заједничке поморске патроле са САД и Аустралијом, а Кина упозорава да такве патроле не смију да нарушавају њен територијални суверенитет и поморска права и интересе.

- Стварно нема смисла гледати на историју односа између Сједињених Америчких Држава и Филипина, осим у контексту америчког гушења филипинске независности и огромног утицаја који су Американци имали у обликовању цјелокупне политичке, економске и друштвене структуре Филипина - навео је Карти.

Спор око територија у Јужном кинеском мору траје вијековима између Кине, Вијетнама, Филипина, Тајвана, Малезије и Брунеја.

Постоји бојазан да ово подручје постаје жариште, са потенцијално озбиљним глобалним посљедицама.