latinica  ћирилица
07/04/2024 |  13:20 | Аутор: СРНА

Парађина: Изузетно успјешна година, са новим идејама у нове побједе

Вршилац дужности генералног директора Новинске агенције Републике Српске - СРНА Татјана Парађина изјавила је да је национална новинска агенција, прва медијска кућа у историји Републике Српске, 2023. годину завршила веома успјешно, што даје подстрек да се у наредној иде још јаче и боље, са што више лијепих вијести.
СРНА - Фото: РТРС
СРНАФото: РТРС

- Пред нама су можда и мало амбициозни планови, али да бисмо ишли даље путем успјеха, који је евидентан у протекле двије године, и планови морају бити амбициознији и изазовнији. На данашњи дан 2023. године, након више од деценију, захваљујући помоћи и разумијевању Владе Републике Српске, представљен је нови изузетно квалитетан и модеран сајт. На томе нисмо стали, наставили смо са модернизацијом Срне, снажнијим и активнијим изласком на друштвене мреже, што је имало веома позитиван одјек у јавности и међу нашим корисницима - нагласила је Парађина.

Говорећи о пословању Срне, Парађина је навела да је у протеклој години остварен значајан напредак и у финансијском и у професионалном смислу, што је одраз озбиљног, одговорног и домаћинског односа према овој институцији.

- Срна је ову, као и претходну годину завршила позитивним пословањем и, што је најважније, нема задужења нити доспјелих, а неизмирених обавеза по основу пореза и доприноса, као ни према запосленима. Примања запослених се редовно измирују и, након више година, на наше задовољство, значајно су повећана, захваљујући средствима које је обезбиједила Влада Републике Српске која се рационално и одговорно распоређују. Такође, значајан је успјех и маркетинг службе која предано ради на продаји сервиса и склапању уговора са новим корисницима који су указали повјерење Срне - истакла је Парађина.

Наши текстови, различитих новинарских жанрова, аудио и видео-записи, те фотографије, нагласила је Парађина, продрли су у све медије како домаће, регионалне и свјетске, јер је Срна поуздан, тачан, прецизан и провјерен извор информисања којем се вјерује.

Она је навела да је у значајној мјери рађено и на запошљавању млађег кадра који је донио нову енергију, елан и идеје, тако да је Срна, заједно са искуснијим колегама, сваким даном спремнија да професионално и адекватно одговори сваком задатку.

Парађина је нагласила да је у свему овоме веома важна подршка и разумијевање које пружају институције, те изразила велику захвалност, прије свега предсједнику Српске Милораду Додику, српском члану Предсједништва Жељки Цвијановић, предсједнику Владе Радовану Вишковићу и министрима у Влади Српске, предсједнику Народне скупштине Ненаду Стевандићу, представницима Српске у заједничким институцијама БиХ - министрима у Савјету министара, посланицима и делегатима.

- На дан крсне славе Срне и њеног 32. рођендана наша дужност, а и обавеза је да не заборавимо своје колеге које су стварале Агенцију и без којих ми данас не бисмо били овдје гдје смо сада. Они су својим знањем, вољом, жељом, одважношћу и храброшћу те ратне 1992. године поставили чврсте темеље прве медијске куће у историји Републике Српске, прве националне агенције, која је стуб и главни извор информисања. Био је то велики подухват одговорних људи тог времена, патриота и ентузијаста који су први разбили блокаду информативног простора тадашње БиХ оснивањем Српске новинске агенције - СРНА, 7. априла 1992. године на Палама. Нажалост, многи од њих данас нису међу живима, али њихова заслуга никада не смије бити заборављена - истакла је Парађина.

Парађина је напоменула да је једна бројчано мала новинска агенција изњедрила многа велика новинарска имена и у рату успјела да се супротстави свјетској и бошњачкој пропаганди.

- Показали смо да можемо у рату када је било најтеже, а настављамо и сада у миру да се боримо са свим изазовима модерног времена, држећи се првенствено чињеница. Током ове 32 године Срна је била и остала кредибилна национална агенција којој се вјерује. Тако ћемо и наставити, поштујући и даље професионалне стандарде. Настојаћемо да оправдамо повјерење јавности, које се у новинарству тешко стиче, а још лакше губи - рекла је Парађина.

Она је захвалила свим корисницима Срне за повјерење током више од три деценије и изразила наду да ће се сарадња наставити.

Парађина је рекла да ће Срна наставити да се развија и модернизује како би и даље са поносом носила епитет најстарије и најцитираније медијске куће Републике Српске.

- Срна и Република Српска нераскидиво су везане од настанка и тако ће и остати! Потврдили смо безброј пута да можемо, да хоћемо и да одговорно извршавамо своје задатке. Увјерена сам да ћемо и у овим веома изазовним временима биљежити само побједе и успјехе на задовољство свих нас и наше јавности - истакла је Парађина.