latinica  ћирилица
07/04/2024 |  16:13 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Благовјештењски сабор у манастиру Рмањ (ВИДЕО)

Српска православна црква прославља празник Благовијести, у помен на догађај када је Арханђео Гаврило јавио Дјевици Марији да ће родити сина којем ће дати име Исус. Поводом Благовијести, у манастиру Рмањ код Мартин Брода сахрањени су земни остаци свештеника и војводе Ђурђа Карановића. Служена је и прва архијерејска литургија у обновљеном храму Светог Николе.
Мартин Брод - Благовијести (Фото: eparhijabihackopetrovacka.org) -
Мартин Брод - Благовијести (Фото: eparhijabihackopetrovacka.org)

Свештеник и војвода Ђурађ Карановић, учествовао је 1875. године у борбама за ослобођење народа Тромеђе од турског ропства. Војничке заслуге, храброст и јунаштво, проносе се генерацијама. Ђурађов потомак Здравко Карановић, учествовао је у процесији.

- Он је наш даљи рођак, и ово је највећи догађај који смо дочекали. Ово никада не бисмо урадили да није нашег владике Сергија - рекао је Карановић.

Празновање Благовјештења пресвете Богородице, вријеме је сабирања вјерујућег народа који се, након друге сахране свештеника Ђурађа Карановића, окупио и на првој литургији у обновљеном храму.

Пресвета Богородица, дала је себе за цијело човјечанство, а празновање је увод у прославу 580 година постојања манастира Рмањ.

- У септембру ће бити велико освећење манастира и ако Бог да, да нам дође патријарх са мноштво наших гостију, владика, свештеника, државника, нашег благочеститог народа - каже бихаћко-петровачки и рмањски владика Сергије.

Осим моштију Рмањских мученика, у манастиру Рмањ чува се и дио моштију Катарине Кантакузине Бранковић и Светог Вукосава Куленвакуфског.

Манастир Рмањ, у потпуности је обновљен и проширен да би и будућим генерацијама свједочио о славној историји.