latinica  ћирилица
07/04/2024 |  21:53 | Аутор: СРНА

Атомска централа нападнута, није угрожена нуклеарна безбједност

Међународна агенција за атомску енергију /ИАЕА/ потврдила је да је мања штета нанесена шестој јединици нуклеарне електране Запорожје као резултат напада дроновима и додала да нуклеарна безбједност није угрожена.
Запорожје (Фото: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY, илустрација) -
Запорожје (Фото: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY, илустрација)

- Стручњаци ИАЕА потврдили су данас физички утицај напада дроновима на атомску централу Запорожје, укључујући један од шест њених реактора. Пријављена је једна жртва - наводи се у саопштењу.

ИАЕА је подвукла да "оштећење на блоку шест није угрозило нуклеарну безбједност", али да је ово "озбиљан инцидент" са потенцијалом да наруши интегритет система који задржава радијацију у реактору.

Директор ИАЕА Рафаел Гроси апеловао је путем мреже "Икс" на лица која доносе војне одлуке да се "уздрже од било какве акције којом се крше основни принципи заштите нуклеарних објеката".

Он је рекао да је особље ИАЕА у атомској централи потврдило да су се догодила најмање три директна ударца у главну структуру реактора и да то не смије да се дешава.

Прес-служба нуклеарне електране, која је под контролом руских снага, саопштила је раније да су напад дроновима извршиле украјинске снаге непосредно након што је ИАЕА обавила инспекцију постројења.

Портпарол украјинске Главне обавјештајне управе Андриј Јусов рекао је да Кијев нема никакве везе са инцидентима у нуклеарној електрани Запорожје, пренио је Ројтерс.