latinica  ћирилица
08/04/2024 |  07:29 ⇒ 08:45 | Аутор: РТРС

Ћук: Број интервенција ватрогасаца мањи него претходних година; Апел грађанима на опрез (ВИДЕО)

Број интервенција ватрогасаца на отвореном мањи је него претходних година, рекао је за РТРС Неђо Ћук, замјеник командира Територијалне ватрогасне јединице Требиње.
Пожар - Фото: РТРС
ПожарФото: РТРС

Територијално ватрогасна јединица Требиње од почетка ове године имала је 50 интервенција, што је значајно мање него у претходној години.

Требиње годишње има у просјеку око 500 до 600 свих врста пожара док 50 одсто тог броја спада на пожаре на отвореном.

- Пожари изазивају велике материајлне штете. Ватрогасци су у сваком моменту спремни да реагују и да одговоре сваком задатку. Брз и ефикасан рад ватрогасаца доводи до неће бити штете - рекао је Ћук.

Прошла година је била изразито добра година, када је ријеч о пожарима на отвореном, наводи Ћук, изражавајући наду да ће и ова година проћи без већих шумских пожара.

Подсјетимо, Министарство унутрашњих послова Републике Српске упутило је апел грађанима да приликом обављања радова на уређењу својих имања, спаљивања корова и другог горивог материјала, буду опрезни, како би се избјегле штетне посљедице и наступила штета.

Само у периоду од 30. марта до 5. априла ове године на подручју Републике Српске евидентирано је 45 пожара на отовореном, а опожарене површине су неријетко заузимале велике површине и прелазиле у шумске пожаре.

Из МУП-а су навели да за физичка лица која пале коров и други пољопривредни отпад, без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и непредузмања свих неопходних радњи у циљу спречавања ширења ватре, прописана је новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ.

- Подсјећамо грађане, да је у случају неконтролисаног ширења ватре потребно да одмах о томе обавијесте ватрогасце на број 123, полицију на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112. Грађани, пољопривредници и шумски радници позивају се да се придржавају законских одредби, да не пале ватру на недозвољеним мјестима, не остављају упаљену ватру без надзора и не уништавају природу, јер мала непажња може имати велике посљедице. Министарство ће у наредном периоду у оквиру својих овлаштења предузимати законом прописане мјере против лица која су изазвала пожар и тиме угрозила животе и здравље људи и причинила материјалну штету - истиче се у саопштењу МУП-а.