latinica  ћирилица
08/04/2024 |  07:39 ⇒ 09:24 | Аутор: РТРС

Мађарска препознала потенцијал Српске - отворено ново поглавље у сарадњи (ВИДЕО)

Економиста Бојан Лучић рекао је да Мађарска препознала инвестициони потенцијал у Републици Српској и да је Економским форумом у Бањалуци отворено ново поглавље у сарадњи са овом земљом.
Економски форум привредника из Републике Српске и Мађарске - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Економски форум привредника из Републике Српске и МађарскеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Лучић је рекао да је за Републику Српску од изузетног значајна што има прозор у ЕУ путем Мађарске и да посјета премијера Виктора Орбана указује на значај политичке и економске подршке Српској и њеним представницима.

- До сада смо имали изузетну дипломатску сарадњу, а сљедећи корак било је отварање економских сфера и ово је била идеална прилика - рекао је Лучић за РТРС, додајући да економска сарадња доноси корист за све грађане Српске коју би требало да осјете већ ове године, узимајући у обзир договорене пројекте.

Он је истакао да је Република Српска препознала енергетски сектор као област у коју је потребно улагати, подсјећајући да су са Мађарском договорена три енергетска пројекта вриједна 140 милиона евра.

- Енергија је ресурс који је препознат у свијету, па тако и у Републици Српској која има велики потенцијал. Мађарска је заинтересована за ту област. Прошлогодишњи резултат Електропривреде Републике Српске већи је од зборног резултата Електропривреде ФБиХ у протеклих 11 година. Република Српска је препознала енергетику као област у коју треба улагати и енергију као нешто што је будућност и што треба развијати. Такав резултат не можете да постигнете ако се активно не бавите том тематиком, не улажете и не развијате, а очигледно да ФБиХ то није препознала - истакао је Лучић.