latinica  ћирилица
08/04/2024 |  08:27 ⇒ 11:46 | Аутор: РТРС

Српска активно улаже у енергетику, Мађарска потврдила опредијељеност за сарадњу (ВИДЕО)

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је за РТРС да је посјетом мађарског премијера Виктора Орбана и привредне делегације још једном потврђена опредијељеност Мађарске за сарадњу са Републиком Српском.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је рекао да је Мађарска заинтересована за сарадњу на енергетским пројектима, подсјећајући да су договорени пројекти вриједни 140 милиона КМ.

- Ми већ дуже вријеме имамо сталну комуникацију и сарадњу са мађарским компанијама на пољу енергетских пројеката. Та сарадња је битно унапређена развојем билатералних односа Мађарске и Републике Српске, у чему свакако најважнију улогу има предсједник Српске Милорад Додик који је са премијером Орбаном изградио висок ниво разумијевања за положај Републике Српске и српског народа и за политику коју Српска проводи, а на тај начин и за њене економске активности - навео је Ђокић за РТРС.

Он је рекао да Република Српска има потписан уговор са мађарском компанијом за изградњу соларне електране "Требиње 1" и да је тај пројекат у фази припрема за потпуну реализацију.

Ђокић је истакао да Република Српска активно улаже у област енергетике и да су учињени велики кораци у економском развоју.

- Циљ је да ојачамо улогу Електропривреде, да она буде носилац великих пројеката и да очувамо енергетску стабилност и независност Републике Српске - рекао је Ђокић.

Он је рекао да Република Српска има свијетлу будућност на пољу енергетике, посебно у зеленим изворима енергије.