latinica  ћирилица
08/04/2024 |  09:18 ⇒ 09:18 | Аутор: СРНА

"Дани Владе Милошевића" помјерају границе у региону и шире

Манифестација "Дани Владе С. Милошевића", која почиње у сриједу, 10. априла, током 25 година трајања помјера границе, не само бањалучке Академије умјетности и овог града, већ региона и шире, рекла је предсједница програмског одбора Марија Пилиповић.
Дани Владе Милошевића - Фото: РТРС
Дани Владе МилошевићаФото: РТРС

Пилиповићева је навела да програм прославе почиње концертом симфонијског оркестра и хора студената Академије у Банском двору, а биће завршена 20. априла изложбом јубиларних плаката.

Према њеним ријечима, концертне активности манифестације укључују регионалне и свјетске звијезде, као и младе извођаче, од којих многи стасавају управо захваљујући оваквим активностима.

- Програм ће током девет дана угостити еминентне регионалне и домаће предаваче и солисте - пјеваче и инструменталисте. Кроз едукативне радионице и предавања домаћих и међународних предавача интензивно се ради на проширивању знања наших студената и ђака - рекла је Пилиповићева за Срну.

Она је нагласила да бисер манифестације представља међународни научни скуп који се бави и најзначајнијом темом, а то је истраживање рада Владе Милошевића.

Пилиповићева каже да међународни стручњаци из године у годину откривају његов предан рад, како у области етномузикологије и педагогије, тако и његову до сада скривену генијалност као композитора.

- Све ово је праћено и издавачком дјелатношћу, низом публикација под називом Зборник радова са научних скупова. За крај манифестације припремили смо премијеру документарног филма који ће приказати дио живота нашег најзначајнијег композитора и етномузиколога - навела је Пилиповићева.

Сви садржаји бесплатни су за грађане.

Покровитељи манифестације су Кабинет предсједника Републике, Министарство просвјете и културе и град Бањалука.

Манифестација "Дани Владе С. Милошевића" одржава се у Бањалуци од 1999. године.

Установљена је поводом обиљежавања годишњице рођења академика Милошевића, етномузиколога, композитора и музичког педагога, једног од највећих имена умјетничке музике Републике Српске и БиХ.