latinica  ћирилица
08/04/2024 |  09:47 ⇒ 09:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Мачке луталице постале заштитни симбол мексичке Националне палате

У Националној палати Мексика, гдје се налази сједиште извршне власти, 19 мачака луталица може да шета слободно великом баштом и историјским, колонијалним ходницима зграде, а према новој декларацији владе сада је брига о њима обавеза.
Мачка (Фото: EPA-EFE/Jose Mendez, илустрација) -
Мачка (Фото: EPA-EFE/Jose Mendez, илустрација)

- Оне имају приступ сваком дијелу палате, тако да их можете видјети када се људи сусрећу у ходницима, дају интервјуе и ходају око новинарских камера - рекао је ветеринар палате Хесус Аријас, пренио је Њујорк пост.

Мачке из палате су ушле у историју, додаје њујоршки лист, пошто их је влада мексичког предсједника Андреса Мануела Лопеза Обрадора прогласила "живом својином", чиме су постале прве животиње у Мексику са тим епитетом.

Својина владе се обично односи на зграде и намјештај, односно, непокретну имовину, али су мачке сада, новом декларацијом, постале обавезе министарства финансија, да им се плаћа храна и нега док су живе, па и након што Обрадор напусти функцију у октобру.

- Мачке су сада симбол Националне палате Мексика. Морамо да се побринемо да ове мачке буду добро збринуте - рекла је Адријана Кастиљо Роман, генерална директорка Националне палате.

Обрадор је сада у друштву мачака имена Боуви, Белоф, Нубе, Коко, Јема, Олин, Балам, и других, а мексички предсједник каже да мачке "доминирају" палатом и често ходају испред њега током званичних церемонија.

Не зна се када су се мачке први пут појавиле у палати, нити се зна како су ушле у зграду.

Док 19 мачака стално живи у згради, бројне друге мачке дођу и оду, а особље палате претпоставља да се остале мачке ушуњају ноћу кроз малу рупу у капији.