latinica  ћирилица
08/04/2024 |  10:49 ⇒ 10:55 | Аутор: sputniknews.com

Лавров у Кини: Предстоје преговори о горућим темама, међу њима Украјина

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров стигао је у радну посјету Кини. Према саопштењу руског спољнополитичког ресора, Лавров ће се састати са кинеским колегом Ванг Јијем и разговарати о бројним горућим темама, међу којима је и украјинска криза.
Сергеj Лавров (фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Сергеj Лавров (фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Лавров ће у кинеској престоници боравити до 9. априла.

Очекује се да ће министри разговарати и о питањима билатералне сарадње, сарадњи у УН, БРИКС, ШОС, Г20, као и регионалним питањима, укључујући и ситуацији у Азијско-тихоокеанском региону.

Министри ће разговарати и о питањима билатералних односа, тим прије што Москва као најважнији задатак види развој партнерства са Кином. С тим у вези, руски министар је раније истицао да су дипломатски односи, којима се ове године обиљежава 75 година, на највишем нивоу у историји.

Преговори на тему Украјине ће се одржати мјесец дана након што је специјални представник кинеске владе за евроазијска питања Ли Хуи посјетио Москву, Кијев и Брисел, а боравио је и у Пољској, Њемачкој и Француској.

Он је у марту изјавио да расте консензус о потреби мировних преговора за рјешавање украјинске кризе и да је обнављање мира главни приоритет.