latinica  ћирилица
08/04/2024 |  11:02 ⇒ 11:03 | Аутор: sputniknews.com

САД запријетиле свима који помажу Русији, Кина одговара: Сарадња Пекинга и Москве неће бити нарушена

Компаније, укључујући кинеске, не треба да пружају материјалну подршку Русији у украјинској кризи, у супротном их чекају озбиљне посљедице, изјавила је министарка финансија Сједињених Америчких Држава Џенет Јелен.
Џенет Јелен (Фото: EPA-EFE/ANDRES MARTINEZ CASARES) -
Џенет Јелен (Фото: EPA-EFE/ANDRES MARTINEZ CASARES)

Она је на конференцији за новинаре приликом посјете Кини истакла да су САД и даље забринуте због улоге коју неке компаније, укључујући и кинеске, имају у руским војним набавкама.

- Предсједник Џозеф Бајден и ја потпуно смо одлучни да учинимо свемогуће како бисмо зауставили проток материјала, који подржава одбрамбено-индустријску базу Москве и помаже јој у рату против Кијева - казала је Јелен.

Јелен је, поред тога, нагласила да је у Кини имала тешке разговоре о питањима националне безбједности.

Кина: Сарадња Пекинга и Москве не треба да буде нарушена

Портпарол Министарства иностраних послова Кине Мао Нинг, коментаришући на брифингу изјаву Џенет Јелен о ризицима санкција по кинеске банке због помоћи Русији, поручила је да сарадња Русије и Кине не треба да буде нарушена и ограничена.

Она је такође нагласила да релевантне земље не би требало да оцрњују нормалне односе Москве и Пекинга.

- Кина је увијек контролисала извоз робе двоструке намјене у складу са законом и нормативним актима. Релевантне државе не би требало да оцрњују нормалне државне односе Пекинга и Москве и да их нападају - закључила је Мао.

Портпаролка је још нагласила да ће Кина наставити да одржава везе са Русијом, као и са Украјином по питању решавања украјинске кризе.