latinica  ћирилица
08/04/2024 |  11:20 ⇒ 11:21 | Аутор: СРНА

Појачана контрола обиљежавања, кретања домаћих животиња и промета меса

Републичка ветеринарска инспекција спроводи појачане контроле обиљежавања и кретања домаћих животиња, те промета меса за јавну потрошњу ради спречавања поновног избијања афричке куге свиња, а током двоседмичне акције у 25 случајева су утврђене неправилности и изречене управне мјере за отклањање пропуста и новчане казне од 7.000 КМ.
Краве - Фото: РТРС
КравеФото: РТРС

До сада је контролисано 38 објеката у дијеловима Републике Српске у којима, с обзиром на претходну епизоотиолошку ситуацију, постоји већи ризик од нелегалног промета свиња и свињског меса, а у наредном периоду појачане контроле биће настављене на територији цијеле Српске.

Примарна сврха појачаних инспекцијских контрола је сузбијање ширења заразних болести животиња, од којих су многе зоонозе, што значи да се преносе и на људе, те поред огромне штете за сточарство и прехрамбену индустрију представљају озбиљан ризик и за здравље људи, саопштено је из Инспектората.

У складу са наведеним, једини адекватан начин за стављање под контролу заразних болести животиња јесте контролисано кретање и транспорт животиња, те промет намирница животињског поријекла у складу са прописима и под надзором надлежних органа.

Све животиње на домаћим фармама обавезно морају бити обиљежене и за њих у погледу здравственог стања требају бити проведене мјере прописане од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Такође, прометовати се могу само животиње које су обиљежене и које имају увјерење о здравственом стању којим се доказује да су животиње здраве и да потичу са подручја гдје нема заразних болести, те да је дозвољен транспорт животиња.

Када је ријеч о месу и намирницама животињског поријекла које се прометују у месницама, угоститељским и објектима за јавну потрошњу, исто може потицати само из објеката за клање и прераду меса који су одобрени за ту дјелатност и који су под надзором ветеринарске инспекције.

Месо, односно производи, морају бити прегледани од овлаштеног ветеринара и обиљежени печатом ветеринарске инспекције, који представља контролни број клаонице или објекта за прераду меса.

Инспекторат овим путем апелује и на грађане који узгајају свиње за сопствене потребе, да се у току узгоја и клања придржавају превентивних мјера за спречавање ширења болести, прописаних од ресорног министарства, посебно у подручјима која су раније окарактерисана као угрожена.

Дефинисане мјере нису компликоване за спровођење и захтијевају минимум личне одговорности појединаца, а с циљем општег добра.