latinica  ћирилица
08/04/2024 |  12:14 ⇒ 14:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Важни састанци у Паризу од суштинског значаја за Србију

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је посјета Паризу почела важним састанцима од суштинског значаја за Србију.
Вучић на састанку у Паризу (Фото: Tanjug, PREDSEDNIŠTVO REPUBLIKE SRBIJE) -
Вучић на састанку у Паризу (Фото: Tanjug, PREDSEDNIŠTVO REPUBLIKE SRBIJE)

Он је новинарима рекао да је послије церемоније дочека и одавања поште српским борцима, што је за Србију изузетно важно али и за, како је рекао њене француске пријатеље, делегација Србије имала разговор са представницима компаније Дасо, са којима се разговарало о свим видовима сарадње.

- То су били не лаки преговори, желимо да их до вечерас завршимо и потпишемо споразум, па да у наредних 15 дана кренемо у реализацију. Једно до два питања нисмо завршили, надам се да ћемо то до састанка у Сенату. То би значило за одбрану и снагу за нашу земљу и већу сигурност за све нас - рекао је Вучић.

Он је додао и да српској делегацији предстоје разговори са француском електропривредном компанијом ЕДФ.

- То је француска компанија за производњу, пренос, трговину електричном енергијом, једна од највећих у свијету, а највећи произвођач обновљиве енергије у Европи, дакле број један компанија. Они су прошле године имали добит од 139,7 милијарди евра и са њима разговарамо и о томе како да добијемо њихову експертизу по бројним питањима, како да и на који начин радимо и заједнички да радимо у будућности од хидроелектрана до нуклеарних електрана, јер ви знате да су они највећи и произвођач и корисник нуклеарне енергије и да су тиме себе обезбиједили у будућности - рекао је Вучић.

Он је као примјер навео то да, ако Србија данас производи 38 терават сати, да ће морати да производи најмање 100 терават сати за само десетак, 15 година, за шта тренутно, рекао је, нема снагу.

- Просто немамо капацитета, немамо снаге, немамо могућности шта год неко говорио и та улагања су увијек дугорочна. Шта год уложите, морате да чекате 10 година да вам се то врати. Морамо данас да бринемо какву ћемо струју имати у будућности - рекао је он.

Истакао је да је Србија озбиљна земља, која има своју индустрију која расте, да долазе инвеститори, због чега је важно да се то обезбиједи.

Најавио је да ће делегација потписати меморандум о разумијевању са ЕДФ-ом.

- Важно је обезбиједити да то буде сигурно, да снабдијевање нуклеарним горивом буде сигурно - рекао је он.

Вучић је рекао и да ће имати лијеп дочек у француском Сенату и разговоре са предсједником Сената, али и свих политичких партија.

- Вечерас најважније јесте вечера делегација, послије које остајемо насамо француски предсједник Емануел Макрон и ја, да разговарамо о свим значајним питањима који нису само билатералног, већ геополитичког карактера. Вјерујем да ћемо имати чиме да обрадујемо грађане - закључио је он.

Вучић је рекао да хоће да чује шта ће Макрон рећи као домаћин и лидер много веће земље и један од најзначајнијих лидера у свијету.

- Имамо и теме о билатералним односима, како ћемо са неким банкама да рјешавамо неке односе, како да рјешавамо питање управљања пројектима и пречишћавања вода у нашој земљи - рекао је Вучић одговарајући на питања новинара о чему ће разговарати вечерас са Макроном.

Истакао је да смо узели раније доста новца за пројекте пречишћавања отпадних вода, али да их још нисмо искористили и да нам је зато потребна сарадња са француским партнерима који знају да управљају тим пројектима.