latinica  ћирилица
08/04/2024 |  12:18 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

Аудио-визуелни центар Српске обиљежава три године рада (ВИДЕО)

Аудио-визуелни центар Републике Српске прославља три године постојања.
Аудио-визуелни центар Републике Српске - Фото: РТРС
Аудио-визуелни центар Републике СрпскеФото: РТРС

Са 2,6 милиона КМ буџета, пружа подршку домаћим филмским ствараоцима, обезбјеђујући им учешће на регионалним и међународним фестивалима и радионицама.

- Поводом рођендана Центра планирали смо да мјесец април буде у знаку филмске умјетности и да ћемо организовати радионице које ће пратити пројекције филмова и разговор са продуцентима и ауторима, а слоган под којим ће се то одвијати је "Кроз објектив дебитанта" - рекла је Ања Илић, директорка Аудио-визуелног центра Српске.

Илићева је напоменула да је за развој сценарија дугих и кратких филмова и телевизијских серија у прошлој години додијељено 101.500 КМ за укупно 21 пројекат.

- За развој пројеката и производњу играних, документарних и анимираних филмова и ТВ серија додијелили смо 904.973 КМ за 44 пројекта и за филмове мањинских копродукција 300.00 КМ за шест пројеката - навела је Илићева.

Младен Ђукић из продуцентске куће "Аеон" сматра веома важним постојање Аудио-визуелног центра јер до његовог оснивања нису имали прилику да учествују у копродукацијама.

- Сада равноправно и уз подршку Центра дошли смо до пројеката који улазе на свјетске фестивале - додао је Ђукић.