latinica  ћирилица
08/04/2024 |  12:37 ⇒ 12:39 | Аутор: РТРС

"Од кључног значаја поштовање мјера и протокола у вези афричке куге свиња"

Фармери у Републици Српској морају да буду одговорни и поштују протоколе да би се афричка куга свиња држала под контролом, закључено је данас на регионално-едукативном састанку у Бањалуци које је организовало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.
Свиње - Фото: РТРС
СвињеФото: РТРС

Помоћник министра за ветеринарство Негослав Лукић рекао је да је престала забрана усељавања свиња на имања на којима је била потврђена афричка куга, али под одређеним условима и протоколима који се морају поштовати.

Он је навео да животиње морају да буду обиљежене и унесене у ветеринарски информациони систем, јер се само на тај начин може контролисати, а у случају избијања болести моћи ће да се оствари право на накнаду ако су све мјере испоштоване.

Лукић је поновио да је прошле године еутаназирано скоро 50.000 свиња, што је, каже, огроман економски губитак.

Он је рекао да је Влада Српске обезбиједила скоро 25 милиона КМ за надокнаду штете, те додао да је до сада исплаћено 95 одсто и да ресорно министарство чини све да се не би поновио прошлогодишњи сценарио.

- Зато смо донијели одлуку о забрани промета свиња на сточним пијацама јер смо то евидентирали као главни проблем, у смислу илегалног промета животиња, и опредијељени смо да станемо украј овоме проблему - рекао је Лукић.

Он је додао да је у протеклих 10 дана Републичка инспекција контролисала 38 субјеката, те да је издато 26 прекршајних налога, нагласивши да локалне управе имају озбиљну улогу, поготово када је ријеч о обезбјеђивању сточних гробаља.

- Кључна је брзина уклањања лешева - каже Лукић и додаје да је значајно уредити област транспорта животиња на чему се интензивно ради.

Шеф експертског тима Владе Српске за афричку кугу свиња Драго Недић рекао је да је струка на располагању и да је потребно одговорно понашање у сузбијању ове болест.

- Уколико спријечимо контакте, ширење вируса, штитимо не само себе, него и друге и зато морамо бити сви на овоме задатку - оцијенио је Недић, те истакао да су републичке институције показале да желе да помогну.

Недић је навео да је фонд свиња најбрже обновљив, али да се не може обнављати уколико се фарме не придржавају прописаних протокола и мјера, јер се болест брзо шири.

На данашњем састанку представљен је и Правилник о условима и начину остваривања подстицаја за развој пољопривреде и села у овој години који се односи на одређене мониторинге појединих заразних болести код животиња.