latinica  ћирилица
08/04/2024 |  13:31 ⇒ 13:32 | Аутор: СРНА

Кнежевић: Циљ партнерства са НАТО јачање интероперабилности, све остало је спољна политка

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-мајор Гојко Кнежевић рекао је да се партнерство БиХ и НАТО-а огледа искључиво у сарадњи кроз области образовања, обуке, опремања и оцјењивања достигнутог степена интероперабилности, те да је за све остале процесе у односу на НАТО и друге међународне организације надлежно Предсједништво БиХ.
НАТО Конференција стратешких војних партнера - Фото: СРНА
НАТО Конференција стратешких војних партнераФото: СРНА

Кнежевић је рекао данас, на отварању НАТО Конференције стратешких војних партнера, да партнерство БиХ и НАТО-а траје од 2006. године и да је евалуација предуслов за мултинационално функционисање и подршку миру.

- У задњем извјештају Генералног секретара НАТО-а за 2023. годину, који је објављен средином марта, констатовано је да је БиХ интензивирала сарадњу са НАТО-ом, између осталог и у оквиру Програма реформи у којем је наведено да то не прејудицира питање чланства - поручио је Кнежевић.

Он је рекао да је обавеза генерала у униформи, изградња оперативних способности и капацитета за извршавање законом дефинисаних задатака, те да је све изван тога област политике.

Говорећи о сарадњи са НАТО Кнежевић је истакао програм процеса планирања и ревизије, програм изградње капацитета обуке и пакет који се односи на изградњу одбрамбених капацитета у области неубојитих средстава када је ријеч о НАТО-у.

Замјеници начелника штаба за партнерство врховне команде савезничких снага за Европу Гунштејн Бруаштал и Стивен Катерхуо рекли су да у свијету постоји много проблема, с акцентом на безбједност, те сајбер криминал, против чега се заједнички треба борити.

- БиХ има јак подофицирски корпус, али ћемо током ове посјете разговарати како повећати интероперабилност и како направити одређене помаке - рекао је Катерхуо.

Повезане вијести:

Хелез: БиХ ће након Шведске добити статус кандидата за чланство у НАТО