latinica  ћирилица
08/04/2024 |  14:03 ⇒ 14:40 | Аутор: Агенције

Бећировић: НАТО да упути позив БиХ за чланство и да се врате у војне базе

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић рекао је данас у Бриселу да је "БиХ пред вратима НАТО".
Бећировић-Столтенберг (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Бећировић-Столтенберг (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Бећировић је, након састанка са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, рекао да је БиХ провела многе реформе и усвојила законе из области одбране и да је јасно опредијељена и спремна за чланство у Алијанси.

- Сада смо пред вратима НАТО и ту шансу требамо искористити због свих грађана БиХ. Испуњени су сви формални услови да се БиХ упути захтјев за чланство - рекао је он.

Бећировић је предложио Столтенбергу да пошаље БиХ коначни позив у НАТО и да обнове присуство у војним базама у БиХ.

- Предложио сам и конкретне приједлоге, између осталог да НАТО кроз свеобухватније имплементирање акционог плана за чланство дефинише виши и конкретнији ниво повезаности БиХ и НАТО. Предложио сам периодично одржавање састанака и евентуално присуство НАТО у војним базама у БиХ како би се спријечило нарушавање мира, а сви смо свједоци да у посљедње вријеме, нажалост, имамо такве потезе. На крају, предложио сам да НАТО направи важан корак и да нам упуте позив за чланство у НАТО - рекао је Бећировић.

Столтенберг је рекао да је у НАТО стигла препорука да БиХ добије кандидатски статус с обзиром на напредак.

- Поздрављамо напоре у јачању сарадње Оружаних снага БиХ и НАТО и јачање ваших могућности у оквиру НАТО стандарда. Спремни смо да јачамо политички дијалог и сарадњу у циљу наше заједничке будућности и безбједности - рекао је Столтенберг, додајући да су потребне реформе.