latinica  ћирилица
08/04/2024 |  14:13 | Аутор: РТРС

Јединствени ТАГ уређај за Српску и Србију до почетка туристичке сезоне

Недељко Ћорић, в. д. директор Аутопутева Републике Српске најавио успостављање пуне функционалности система да се ТАГ уређај за Српску и Србију почне користити до почетка туристичке сезоне.
Недељко Ћорић - Фото: РТРС
Недељко ЋорићФото: РТРС

-Меморандум, који смо потписли и са Путевима Србије, предвиђа увођење заједничког ТАГ уређаја за коришћење ауто-путева у Републици Српској и Србији. У пракси то, заправо, значи усклађивање система електронске наплате путарине на ауто-путевима обје земље, чиме ће се корисницима услуга знатно олакшати плаћање путарине и у Србији и у Републици Српској, односно цијелој БиХ. У наредном периоду, биће формирана радна група, која ће радити на усклађивању техничких карактеристика наплатних система и физичком тестирању, након чега ће заједнички систем електронске наплате бити у функцији. Заједнички циљ је успостављање пуне функционалности система до почетка туристичке сезоне, као и наставак интеграције са осталим оператима односно управљачима у региону - рекао је Ћорић за Политику.

На питање како теку радови на ауто-путу Бања Лука – Београд, Ћорић је истакао да су у протеклих неколико година Аутопутеви Републике Српске, ресорно Министарство саобраћаја и веза и Влада Републике Српске, спровели низ заједничких активности, како би данас дионица Рача – Бијељина, на којој су радови започели у септембру 2022. године, била у изградњи, али и како би била уговорена и преостала два правца, односно Вукосавље – Брчко и Брчко – Бијељина.

Он је навео да радови на дионици Рача – Бијељина, дужине око 20 километара, теку планираном динамиком, те да је рок завршетка три године.

- Када је ријеч о Сремској Рачи, при крају је изградња међудржавног моста преко ријеке Саве, који гради Република Србија, чиме ће ова дионица бити повезана са ауто-путем Кузмин-Рача у Србији, а у току је изградња и новог заједничког граничног прелаза на територији Србије - навео је Ћорић.

Говорећи о дионицама Вукосавље – Брчко, и Брчко – Бијељина, први човјек Аутопутева Републике Српске објаснио је да су оне уговорене са кинеским партнерима по систему "финансирање, пројектовање и изградња" и да су тренутно у фази пројектовања, док су на дионици Вукосавље – Брчко започети и припремни радови.

Према његовим ријечиима, дионица Добој (Јоховац) – Вукосавље, дужине око 36 километара, дио је паневропског Коридора Пет Це и њена изградња је планирана кредитним средствима Европске инвестиционе банке, уз подршку грант средстава Европске уније.

-Иако су преговори са кредитором били готово финализирани, због санкција су поново суспендовани, те Влада Републике Српске и Аутопутеви Републике Српске чине све да пронађу друге могућности за финансирање овог пројекта - рекао је Ћорић и осврнуо се и на ауто-пут Београд-Сарајево-Београд.

- Дио будућег ауто-пута Београд-Сарајево-Београд на територији Републике Српске и Федерације БиХ је дионица брзог пута Сарајево-Вардиште, тачније Сарајево - Подроманија - Рогатица - Међеђа - Вишеград - Доње Вардиште (граница са Републиком Србијом), која се налази на Рути 3 SEETO мреже - навео ће Ћорић и додао да је Делегација Европске уније у БиХ објавила тендер за израду идејног и главног пројекта са пратећим студијама, те да ће након његове израде бити неопходно приступити проналажењу финансијера, те избору модела уговарања за изградњу ове дионице.

Ћорић је истакао да је приоритет Аутопутева Републике Српске правац ауто-пута Вукосавље – Брчко – Бијељина – граница са Републиком Србијом, иако се паралелно обављају и припреме планске и пројектне документације за реализацију осталих планираних дионица у мрежи ауто-путева и брзих путева Републике Српске.

- Једна од најважнијих дионица је и "Обилазница Бања Лука" која је дио будућег ауто-пута Гламочани – Млиништа, за коју је израђена пројектна документација, а за чије је финансирање спремност исказала ЕИБ и Европска унија, која је и финансирала пројектну документацију - закључио је Ћорић.