latinica  ћирилица
08/04/2024 |  15:11 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Обиљежене 32 године од оснивања фочанских бригада - значај очувања мира и Српске (ФОТО/ВИДЕО)

У Фочи су обиљежене тридесет двије године од оснивања фочанских бригада. Подсјећањем на славни одбрамбени пут и поменом погинулим борцима истакнут је и значај очувања мира и Републике Српске.
Обиљежавање годишњице фочанске бригаде - Фото: РТРС
Обиљежавање годишњице фочанске бригадеФото: РТРС

Почетка Одбрамбено-отаџбинског рата присјетио се и ратни војни инвалид Бранислав Вуковић из Козје Луке, војник Седмог миљевинског батаљона. Одбрана је захтијевала и спасавање живота невиних цивила од доброорганизованог непријатеља. Поклонио се сјенима сабораца који су живот дали за одбрану вијековних огњиша.

- Брат ми је погинуо душа ме боли, али свој живот увијек бих дао за Републику Српску - каже Вуковић.

Фото: РТРС

Истакнуто је да су фочански борци успјели да одбране подручје своје општине и широм Српске. Издржали су и НАТО бомбрадовање и остали на положајима до потписивања Дејтонског мировног споразума. Због тога не смије бити заборављена неизмјерна снага с којом је створена најважнија тековина – Република Српска.

Фото: РТРС

- То је била наша обавеза и наша судбина успјели смо да уиздржимо све и да створимо оно што је најважније, а то је Република Српска - наводи предсједник Скупштине Борачке организације Фоча Љубиша Достић.

Милан Вукадиновић, начелник општине Фоча жели да позове све актере да остану окупљени како би се одбранило оно за што су најхрабрији дали животе за Републику Српску.

У поносној борби за Републику Српску живот је дало 499 бораца и 147 цивила Фоче, а у одбрани је рањено 545 бораца. За неизмјерну захвалност и јунаштво, предсједник Репиблике Српске, Фочанске бригаде 1994. године одликовао је Орденом Немањића.