latinica  ћирилица
08/04/2024 |  15:22 ⇒ 17:20 | Аутор: РТРС

Обиљежено 28 година од изласка посљедње групе Срба затворених у логорима у Зеници и Тузли (ВИДЕО)

Удружење ратних војних заробљеника "Вијенац, Возућа и остали" у Добоју, обиљежило је крсну славу Благовијести и 28 година од изласка посљедње групе Срба из муслиманских логора у Тузли и Зеници. Кроз затворе и најгоре тортуре, на зеничко-тузланском подручју, прошло је више од 300 Срба.
Годишњица заробљених на Возући - Фото: РТРС
Годишњица заробљених на ВозућиФото: РТРС

Милован Рауковић из Станара, након рањавања заробљен је на Вијенцу, у мају 1994. године. У централном затвору у Тузли провео је непуних 20 мјесеци.

- Малтретирање, ударање, хране нема, тоалета нема. На присилни рад нас гонили,с ве најгоре. Нестала су двојица након можда десетак мјесеци, како смо ишли на присилни рад, онда су они убијени - прича Рауковић.

Затворских дана присјећа се и Златомир Бајић. Најприје су их каже, одвели у Лукавац на испитивање.

-Онда смо пребачени у Тузлу у тај централни затвор и ту смо били све до јула, августа. Онда смо тек почели излазити на рад, почели су нас изводити ,било је и некаквих суђења па су онда прекинули то - каже Бајић.

Кроз затворе у тузланској регији прошло је више од 300 Срба, а за мучења и тортуре које су преживјели, још нико није одговарао.

- Упозоравамо да правосуђе БиХ још увијек није испунило више од три деценије налог Хашког трибунала који је наложио правосуђу БиХ да се правди приведу и остале главосјече, не само Расим Делић и Сакиб Махмуљин - истакао је Нинко Ђурић, потпредсједник Удружења ратних војних заробљеника "Вијенац, Возућа и остали".

Анђелко Носовић, предсједник Савеза логораша Републике Српске, наглашава да за Србе нема правде на овим просторима.

- Ми морамо бити свјесни да за Србе нема правде на овим просторима. Морамо бити свјесни да морамо бранити себе и своју Републику, јер ако не одбранимо Републику Српску, ако не одбранимо овај простор неће бити ни људи који су нажалост толико жртава поднијели за вријеме рата, а ево наставља се то и дан данас - поручио је Носовић.

Из удружења апелују на правосудне институције да упуте захтјев Интерполу, да приведе суду правде пресуђеног ратног злочинца Сакиба Мамхмуљина, који је прије три године, бјежећи од казне, уточиште пронашао у Турској.