latinica  ћирилица
08/04/2024 |  15:32 ⇒ 15:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Лајчак: Сљедеће недјеље нови састанак Београда и Приштине у Бриселу о питању динара

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио је данас да ће сљедеће недјеље у Бриселу бити одржан нови састанак у оквиру дијалога Београда и Приштине на којем ће се разговарати о питању употребе динара на КиМ и изразио наду да ће тада бити "финализиран аранжман" на основу идеја Европске уније.
Мирослав Лајчак (Фото: FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg) -
Мирослав Лајчак (Фото: FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg)

Лајчак је током форума "ЕУ се сусреће са Балканом" у Софији позвао на примјену Охридског споразума, а када је ријеч о питању забране употребе динара на КиМ, рекао је да је ЕУ током претходног састанка на нивоу главних преговарача Београда и Приштине 4. априла у Бриселу представила своје идеје, које су прихватиле обје стране.

- Тако да ћемо се састати следеће недјеље и надамо се да ћемо финализирати аранжман на основу идеја које је представила ЕУ - рекао је Лајчак на скупу.

Он је подсјетио да су у посљедњих пет недјеља одржана четири састанка делегација Београда и Приштине на којима се разговарало о питању употребе динара.

- Сљедеће недјеље ће бити још један састанак. Поново смо се нашли у ситуацији да морамо да се носимо са посљедицама одлуке, а не да расправљамо прије доношења одлуке - рекао је Лајчак и нагласио да ЕУ жели да буде сигурна да "нису људи ти који ће плаћати цијену" због одлука такозване Централне банке Косова о забрани употребе динара.

Он је оцијенио и да су разгвори конструктивни.

- Обје стране долазе и атмосфера је конструктивнија него иначе. Рекао бих да постоји напор да се нађе рјешење - оцијенио је Лајчак.

Он је додао да сматра да је, од свих процеса на Западном Балкану, нормализација односа између Београда и Приштине највише стратешки процес јер, како је навео, утиче на цијели регион.  Лајчак је назвао тај процес ролеркостером и у том смислу навео да су постојали периоди нормализације, као и управљања кризама, а као примјер навео је и насилне сукобе на КиМ у мају прошле године и догађаје у Бањској у септембру. Истовремено је указао на постизање споразума у фебруару и марту прошле године, односно на Охридски споразум који је, како је рекао, "путоказ на путу нормализације" односа двије стране.

- Са тим више не треба да постављамо питање шта треба да се уради или како то урадити. Истовремено, истина је да сам се надао да ће од данас већина имплементације бити обављена. Нажалост, врло мало се догодило - рекао је Лајчак.

Он је оцијенио да је нормализација односа Београда и Приштине веома осјетљив процес.

- Мислим да стране нису спремне за то. Не видим да су друштва спремна. Оно што видим је да сваки пут када напредујемо, оба лидера, предсједника Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, жестоко критикује опозиција, иако би их у стварности требало похвалити, јер напредак у нормализацији је добра ствар за све грађане - нагласио је Лајчак.

Он је додао и да се напредак у нормализацији односа не може постићи ако постоји криза на терену.

- Морамо да помогнемо да се створи атмосфера која је погодна за нормализацију. За мене је најбољи и можда једини одговор како до тога доћи да регион верује да је замах за проширење ЕУ ту и да је стваран - нагласио је Лајчак.

Он је подвукао да договор двије стране постоји и да се не може поништити, а да је сад потребно фокусирати се на примјену тог споразума.