latinica  ћирилица
08/04/2024 |  18:10 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Још једна брана пробијена код Орска; Ванредно у неколико руских области (ФОТО/ВИДЕО)

У Тјуменској области у Русији проглашено је ванредно стање због поплава. Ванредна ситуација раније је проглашена у Оренбуршкој области, гдје је евакуисано више од 6.000 људи. Још једна брана пробијена је у близини града Орска, због чега су наређене додатне евакуације. Руска метеоролошка агенција саопштила је да ће поплаве у овим областима достићи врхунац у сриједу.
Поплаве у области Орска (Фото: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCY SITUATIONS MINISTRY) -
Поплаве у области Орска (Фото: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCY SITUATIONS MINISTRY)

Орск, други по величини град у Оренбуршкој области са скоро 200.000 становника, данима је под водом, а ниво поплавног таласа достигао је рекордни ниво. 

Сирене се оглашавају без престанка док траје масовна евакуација.

Руски министар за ванредне ситуације Александар Куренков позвао је грађане да не игноришу упозорења и да се евакуишу на вријеме.

Градоначелник Оренбурга позвао је све грађане у угроженим подручјима на хитну евакуацију у центре за привремени смјештај.

Рафинерија нафте у Орску, удаљеном 1.800 километара југоисточно од Москве, због поплава обуставила је рад.

Кремљ упозорава да водостај у неким областима расте брже него икада у посљедњих 100 година. Руски предсједник Владимир Путин ускоро ће посјетити поплављена подручја.

- Предсједник помно прати ситуацију. Све службе су мобилисане да раде на евакуацији. Након свеобухватних извјештаја три гувернера и министра за ванредне ситуације, Путин је наложио влади да успостави посебну комисију коју ће водити министар за ванредне ситуације - изјавио је Дмитриј Песков, портпарол Кремља.

До поплава у Оренбуршкој области дошло је након пуцања бране на ријеци Урал у Орску. Отапање снијега и леда допринијело је рекордном поплавном таласу. Ниво воде на Уралу приближава се опасној вриједности од 930 центиметара.