latinica  ћирилица
08/04/2024 |  18:48 ⇒ 09/04/2024 | 07:25 | Аутор: РТРС

Локални избори: Бањалучани одлучују - економија или политика, стручност или популарност? (ВИДЕО)

Шест мјесеци до локалних избора у Бањалуци, само су двије партије предложиле кандидате за градоначелника. Након што је Градски одбор СНСД-а кандидовао Николу Шобота, данас је Предсједништво ПДП преломило и подржало Драшка Станивуковића. Још се чека шта ће рећи Градски одбор. Може ли опозиција у једној колони за градоначелника Бањалуке? Шансе су готово минималне.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Да ли се по априлу октобар познаје? Након што је СНСД кандидовао доктора Николу Шобота, данас након петочасовне сједнице Предсједништва и ПДП преломио. Њихов приједлог је Драшко Станивуковић садашњи градоначелник највећег града Српске.

Станивуковића треба да потврди и градски одбор ПДПа крајем мјесеца. Интересантно, на конференцији за новинаре није било потпредсједника ПДПа Игора Црнатка који је како незванично сазнајемо био фаворит дијела странке.

Чак су и мишљења радне групе, која је требало да прије Предсједништва понуди кандидата, била подијељена. Након овога, питање је да ли ће опозиција у исту колону за градоначелника. Судећи према односу Народног фронта и Јелене Тривић према Станивуковићу, тешко је очекивати. Тривићева се данас није оглашавала. Али јесте предсједник СДСа Милан Миличевић. За сада ова странка није одлучила.

Миличевић каже да је једино сигурно да неће подржати кандидата владајуће коалиције у Бањалуци. А да ли ће то учинити остале партије власти? Прво треба да разговарају са СНСДом. У ДЕМОСУ нису против Шобота, али коначну одлуку донијеће након састанка са коалицијом.

Импресивна биографија, али и нестраначки кандидат, разлог је зашто у СНСД-у сматрају да о подршци коалиционих партнера неће бити већих проблема.

Шест мјесеци је до локалних избора. Више је критеријума по коме ће Бањалучани моћи да одлучују? Да ли ће пресудити економија или политика, стручност или популарност?