latinica  ћирилица
08/04/2024 |  19:42 ⇒ 09/04/2024 | 07:24 | Аутор: РТРС

Неуспјела бриселска офанзива Дениса Бећировића (ВИДЕО)

Одлука о чланству БиХ у НАТО-у је на народима који у њој живе и политичком руководству које их представља - јасно је рекао у Бриселу генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг након састанка са бошњачким чланом Предсједништва Денисом Бећиревићем. Тиме је потврдио став руководства Републике Српске које се противи интеграцији али је спремна на сарадњу са НАТО, каже замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић. Министру одбране Зукану Хелезу још једном је поновио да договорени Програм реформи, који је Предсједништво усвојило 2019, сарадња са НАТО не прејудицира евентуално чланство.
Бећировић и Столтенберг у сједишту НАТО-а (Фото:  EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Бећировић и Столтенберг у сједишту НАТО-а (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Није успјела офанзива бошњачког члана Предсједништва Дениса Бећировића у Бриселу. На приједлог НАТО-у да позову БиХ у чланство јер наводно већина грађана то жели, добио је одговор генераллног секретара Алијансе Јенса Столтенберга да је одлука о потенцијалним интеграцијама на народима и руководству у земљи.

Бећировић је предложио Столтенбергу да пошаље БиХ коначни позив у НАТО и да обнове присуство у војним базама у БиХ.ж

Међутим, генерални секретар НАТО-а истиче да је одлука о чланству БиХ у НАТО на народима који у њој живе и политичком руководству које их представља.

- Потребно је да постоји жеља код народа и политичког руководства, а то није на мени да одлучим већ на БиХ. Морамо да схватимо да, иако се чланство неће десити сутра, напори ка чланству ће јачати БиХ као стабилну државу - појаснио је Столтенберг.

Више пута поновљен став да сарадња са НАТО-ом не прејудицира чланство, вриједи, како за Бећировића, тако и за министра одбране Зукана Хелеза који од почетка мандата заговара интеграцију у тај војни савез иако се Република Српска, томе противи и инсистира на неутралности.

Позивницу за НАТО Хелез очекује на сједници Парламентарне скупштине НАТО, у мају ове године у Софији.

- Радује ме што су наш рад и напредак примијетили из НАТО савеза и већ на прољећном засиједању имаћемо кандидатски статус. То је нешто ново што се уводи и то је корак пред чланство у НАТО савезу - нагласио је Хелез.

Гојко Кнежевић, начелник Заједничког штаба ОС БиХ истиче да је у задњем извјештају генералног секретара НАТО-а за 2023. који је објављен средином марта, констатовано да је БиХ интезивирала сарадњу са НАТО-ом, али да је у Програму реформи наведено да то у коначници не прејудицира питање чланства.

За разлику од европског пута, у БиХ нема консензуса о НАТО интеграцијама. Тешко ратно искуство са бомбардовањем и Резолуција Народне скупштине обавезује руководство Републике Српске и њене представнике у заједничким институцијама да истрају на политици: сарадња да, интеграције у НАТО не.

- Рекао бих да су поруке из НАТО-а више него коректне. И сами су рекли да Програм реформи не прејудицира чланство у НАТО савезу и да је то питање о којем се треба разговарати у БиХ. Нама у БиХ је јасно, Српска и српски народ не подржавају НАТО чланство, али подржавамо НАТО сарадњу - истакао је замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић.

Коментаришући најаве Зукана Хелеза о добијању кандидатског статуса као кораку ка чланству у НАТО-у, Гогановић је рекао да Хелез, ако не поштује Републику Српску и ставове српског народа који се томе противи, треба да поштује НАТО који је јасно рекао да сарадња не прејудицира чланство и да је то тема којој треба да разговарају домаћи политичари у БиХ.