latinica  ћирилица
08/04/2024 |  19:42 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

У Бијељини обиљежен Свјетски дан Рома (ВИДЕО)

Најбројнија ромска заједница на подручју Републике Српске је у Бијељини, гдје је у Центру за културу одржано такмичење ученика основних школа са 12 кратких филмова о ромској култури.
У Бијељини обиљежен Свјетски дан Рома (Фото: Facebook/Otaharin) -
У Бијељини обиљежен Свјетски дан Рома (Фото: Facebook/Otaharin)

Свјетски дан Рома обиљежио је Центар за интегративну инклузију Рома и Ромкиња "Отахарин" приказивањем видео-материјала који су припремили ученици деветих разреда основних школа са подручја града, док су ученици од првог до осмог разреда припремили ликовне и литерарне радове.

Бијељински основци покушали су да кроз кратке филмове прикажу различите аспекте ромске традиције и обичаја, како би утицали на сузбијање дискриминације.

Удружење "Отахарин" кроз шири пројекат дуги низ година ради на социјалној укључености Рома.

- Пројекат обухвата пет области. То су запошљавање, образовање, приступ јавним услугама, затим изградња ромске заједнице и наравно свијест јавности - истакла је Драгана Нешковић из Удружења "Центар за интегративну инклузију Рома и Ромкиња Отахарин".

Управо су ово и највећи изазови са којима се суочавају Роми. Зато је потребно да се све институције удруже како би се побољшао њихов статус у друштву.