latinica  ћирилица
08/04/2024 |  19:42 ⇒ 22:16 | Аутор: РТРС

Мађари улазе у реализацију великих енергетских пројеката у Српској (ВИДЕО)

Након отварања политичких и дипломатских путева између Републике Српске и Мађарске почиње и реализација пројеката у области енергетике, трговине, пољопривреде. Иза два важна енергетска пројекта, Вјетроелектране "Хргуд" и Соларне електране "Требиње 1", стала је држава Мађарска. Изградњом би, домаћем електропривредном систему, требало да донесу нових 133 мегавата инсталисане снаге обновљивих извора енергије.
Петер Сијарто - Фото: РТРС
Петер СијартоФото: РТРС

Вјетроелектрана "Хргуд" чека на реализацију од 2017.године, урађена је нова студија, повећана инсталисана снага. Требало је да се финасира новцем њемачке КФВ банке. Ништа није урађено, а рок истиче 15. маја. У току су нова геолошка истраживања за будуће стопе вјетро стубова.

- Тог момента отворен је нама пут, Електропривреди, да можемо да идемо у завршну фазу и да радимо, да идемо са ИПС уговором - рекао је Јовица Влатковић, извршни директор за инвестиције МХ Електропривреда Републике Српске.

Други значајан пројекат је Соларна електрана "Требиње 1", инсталисане снаге 73 мегавата за коју је заинтересован мађарски партнер. И њен концесионар је Електропривреда Републике Српске.

- Тај пројекат је у фази израде. Тамо већ постоје и пројекти "Требиње 2" и"Требиње 3" - рекао је Петар Ђокић, министар енергетике и рударства.

Недавни економски форум у Бањалуци потврдио је разумијевање и искрену вољу за сарадњу и на другим пројектима "зелене" енергије. Транзиција не може да чека.

- Нема угља за сто година, има га за неколико деценија. Мораће се створити алтернативни извори, зато је важно да не заустављамо пројекте - поручио је Лука Петровић, директор МХ Електропривреда Републике Српске.

Да је отворено ново поглавље сарадње, потврдили су и економисти. Важнија је утолико што је Мађарска чланица ЕУ, има чврсто дефинисану националну економску политику. А то би требало да допринесе економском развоју Српске.

- Свако пуњење буџета ствара одређену врсту независности и суверенитета, кроз јавну потрошњу новац ће доћи до сваког појединца. Онога момента када држава потписује квалитетне уговоре, када имао квалитетне инвестиције, просто бенефити долазе са свих страна - тврди економиста Бојан Лучић.

Мађарска је најавила подршку од 140 милиона евра за три пројекта. Начин реализације биће договорен.