latinica  ћирилица
08/04/2024 |  19:43 ⇒ 09/04/2024 | 07:09 | Аутор: РТРС

Српска има изборни суверенитет: Нова структура општинских, градских и Републичке изборне комисије (ВИДЕО)

Република Српска у предстојеће изборе требало би да уђе са новом структуром општинских, градских и Републичке изборне комисије. На основу Закључка Владе којим су сви чланови органа за спровођење избора позвани да поднесу оставке, старе структуре то би требало да учине до усвајања Изборног закона Републике Српске. Своју оставку, за четвртак већ су најавили предсједник Републичке изборне комисије Оливер Благојевић и члан комисије Александар Радета. И док Српска финализује свој Изборни закон, а чека се и да Представнички дом ништавним прогласи наметнуте измјене Кристијана Шмита, у ЦИК-у кажу - Изборним законом БиХ, нема могућности да своја овлашћења пренесу на друге комисије.
Гласање - Фото: РТРС
ГласањеФото: РТРС

Закључак Владе којим су чланови органа за провођење избора из Српске позвани да поднесу оставке на дужност, данас је био пред члановима Градске изборне комисије у Бијељини. Појединачно су се изјаснили - за и против његовог провођења. Предсједница комисије подсјећа на процедуру избора и разрјешења чланова, за коју је, каже, потребна и сагласност ЦИК-а БиХ.

- Што се мене тиче, оставка би била неспорна мене као предсједника ГИК-а а вјерујем и доста чланова, због тога што ми генерално не можемо да функционишемо због опструкција од стране градске управе - истакла је Дијана Савић Божић, предсједник Градске изборне комисије Бијељина

Предсједник Републичке комисије и члан ове комисије одлуку о оставци већ су донијели. Остали ће се изјаснити на засједању које је заказано за четвртак.

- Што у четвртак? Људи су већ преузели обавезе, односно на службеном путу и не могу имати све чланове. Хоћу да кажем у своје лично име, наравно не могу да се изјасним у име својих колега који ће то у четвртак рећи, ја у четвртак подносим оставку на мјесто предсједника Републичке изборне комисије и исту прослеђујем Народној скуштини на даље разматрање и одлучивање - поручио је Оливер Благојевић, предсједник Републичке изборне комисије.

Министарство управе и локалне самоуправе доставило је Савезу општина и градова Српске и свим јединицама локалне самоуправе закључак Владе. Предсједник Савеза Љубиша Ћосић очекује да ће све изборне комисије закључак провести у наредних десетак дана. Република Српска, каже, има све могућности да проведе изборе на својој територији. Потребно је само да изборни закон прође све фазе до усвајања у Народној скупштини.

- Ни овај пут неће бити проблем да путем адекватног Изборног закона Републике Српске општинске и градске изборне комисије проведу сав посао и након тога доставе РИК-у која ће цијели процес верификовати и завршити у складу са Изборним законом Републике Српске - рекао је Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова Републике Српске.

Предсједник Милорад Додик истиче да су милиони људи широм свијета кроз историју жртвовали себе борећи се за право гласа а то право је, према његовим ријечима лидер Народа и правде Елмедин Конаковић у једном трену укинуо бошњачком народу. Људи у Републици Српској хоће да се питају, хоће сами да одлучују, хоће да буду слободни. „За мене је једини газда српски народ и сви други који живе у Републици Српској. Зато ће ти људи на изборима бирати своје представнике по закону који су донијели они које су изабрали“, истиче Додик. Нови Изборни закон Српске, требало би да буде усвојен до 20. априла, а први корак биће формирање нових општинских, градских и Републичке изборне комисије.

- Нико не каже да постојећи чланови неће бити дио нове структуре, али рјешења која добију из Сарајева могу да згужвају. Што се тиче нових рјешења, само ће важити она која ће издати Републичка изборна комисија, која ће бити изабрана и која ће бирати нову структуру - истакао је Додик.

И то је, заједно са закључком Владе Српске, израз изборног суверенитета Републике Српске, каже Кошарац. То је, за њега јасан и недвосмислен одговор на насртаје и тенденциозне намјере недобронамјерних странаца, прије свих нелегитимног Шмита и амбасадора Марфија, као и бошњачког политичког фактора. Република Српска има изборни суверенитет, а изборну вољу грађана проводиће институције Српске, категоричан је Кошарац.

- Српска има свој изборни суверенитет. Има своје органе који могу да проводе и мислим да ће то закон који је већ у најави итекако третирати с обзиром на чињеницу да је то одговор на све полтичке тенденције, све политичке безобразлуке Шмита и других амбасадора, прије свега Марфија на начин да дисциплинује Републику Српску. Па нећемо ваљда дозолити да нам неко у Сарајеву бира начелника у Српској - нагласио је Сташа Кошарац, замјеник предсједавајуће Савјета министара.

И док се Српска припрема за усвајање свог Изборног закона, чека се сједница Представничког дома Парламентарне скупштине на којој би требало да се, између осталог, прогласе недозвољеним и ништавним све одлуке Кристијана Шмита.