latinica  ћирилица
08/04/2024 |  20:24 | Аутор: РТРС

Приједор: Промовисана "Књига из тишине" ауторке Тање Тулековић

У приједорској библиотеци "Ћирило и Методије" промовисано је дјело "Књига из тишине", ауторке Тање Тулековић. Књига говори о страдањима српског становништа у дубичком селу Међеђа, за вријеме Независне државе Хрватске.
Промоција књиге "Књига из тишине" - Фото: РТРС
Промоција књиге "Књига из тишине"Фото: РТРС

- Књига из тишине је суштина правог истраживања. Књига која је написана у одсуству великог броја историјских извора па сам то надомјестила тако што сам прикупљала усмена свједочанства преживјелих Јасеновачких логораша и управо је то тај метод који користи све више институција које са баве овом темом у свијету, јер је то спона која нам одаје ту емпатију према страдању - прича Тања Тулековић, диреокторка ЈУ Спомен-подручје "Доња Градина".

Она је додала да је "Књига из тишине" јако добро прошла и код посјетилаца и код стручних сарадника јер је напиана прихватљивим језиком, приказани су историјски документи који документују сам злочин.

- Морам да кажем да је посебан значај истраживања неких микролокалитета, јер сви смо фокусирани на Јасеновац и страдање у Јасеновцу, док су некако заспостављена та села. Страдање је терор на кућном прагу гдје су многи људи убијени у директном терору - прича Дејан Мотл виши кустос, историчар ЈУ Спомен-подручје "Доња Градина".

"Књига из тишине" написана је 2012. године, да би 2018. године изшало друго допуњено издање у којем је уврштено 80 нових страдалих цивила из села Међеђа.