latinica  ћирилица
08/04/2024 |  21:39 | Аутор: РТС

Филип Филиповић објавио крај каријере: Жао ми је што "последњи плес" није био у Партизану

Један од најбољих српских и свјетских ватерполиста свих времена Филип Филиповић објавио је крај играчке каријере.
Филип Филиповић (Фото: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG, илустрација) -
Филип Филиповић (Фото: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG, илустрација)

Члан "златне генерације" српског ватерпола је у 35. години објавио да се више неће бавити професионалним играњем ватерпола.

- То је то. Дефинитивно. Прошле године сам заиста био спреман већ да одем у пензију, али не на начин на који се завршила сезона, дефинитивно. То сам једноставно преломио и био дужан себи да одлучим. Нажалост, нисам имао много времена да ово искомуницирам са јавношћу, па Грцима није било јасно. Они су тражили неки продужетак сарадње, ја сам рекао: "Не, то је то". Али онда заиста на крају сезоне није то био начин на који сам желио да завршим каријеру - рекао је Филиповић у подкасту "Алесто", па наставио:

- Можда ми је суђено било да се деси онако како је и почело. У својој земљи, код своје куће. Жао ми што се то није десило можда у Партизану, али дефинитивно је мој "посљедњи плес" што се клупске каријере тиче - истакао је Филиповић, који се из репрезентације повукао послије злата на Олимпијским играма у Токију.

Филиповић је освојио 35 медаља. У витринама има два злата и двије бронзе са Олимпијских игара. Два злата, сребро и бронзу са свјетских првенстава. Седам злата, сребро и бронзу са шампионата Европе. Десет пута је стизао до трона у Свјетској лиги, а једном је морао да се задовољи бронзаном медаљом.

Што се тиче клупске каријере играо је за Партизан, Нови Београд, Раднички, Солнок, Про Реко, Олимпијакос. Филиповић је освојио двије првенствене титуле са Партизаном, осам титула са Про Реком, уз пет трофеја клупског првака Европе. Са Радничким је освојио Еврокуп, са Солноком Еврокуп и титулу у Мађарској. Олимпијакосу је донио првенствени торфеј, а Новом Београду трофеј у Купу.