latinica  ћирилица
08/04/2024 |  22:15 ⇒ 09/04/2024 | 07:24 | Аутор: РТРС

Други угао: Мађарска разумије борбу Српске за опстанком - стижу пројекти од великог значаја (ВИДЕО)

Да је Мађарска велики пријатељ Републици Српској, те да разумије нашу борбу за опстанком, још једном је потврдила за нашу емисију Други угао, министар финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

- Мађарска добро разумије стање у Српској. Ако се сјећате пројеката, од којих је Њемачка одустала, онда видимо да је Мађарска одмах показала интересовање за исте - наводи Видовићева.

Како она додаје, три значајна пројекта крећу ускоро са реализацијом.

- Такође огроман број привредника из Мађарске, боравио је у Српској, а очекује се да ће и привредници из Српске моћи убрзо да бораве у Мађарској - наводи Видовићева.

Када је ријеч о механизацији која долази кроз пројекат помоћи пољопривредницима Српске, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић наводи да је то несвакидашњи пројекат, те да договор као такав, немају државници у окружењу.

- Мађарска је један од лидера, када је ријеч и о привреди. У току је реализација другог дијела пројекта пољопривредне механизације, те се до јуна очекује извршење реализације тог пројекта - наводи Минић.

Пројекат прикупљања и пречишћавања отпадних вода један је од пројеката које је Влада Мађарске подржала.

- Ово је веома битна капитална инвестиција, како за Градишку, ријеку Саву, тако и за уопштено заштитиу животне средине - навео је градоначелник Градишке Зоран Аџић.

Аџић наводи да изградњом тог пројекта, остварују се бољи услови, како за домаће, тако и за стране инвеститоре, који желе да улажу у Српску.

Извршни директор за развој и инвестиције у Електропривреди Републике Српске Јовица Влатковић истиче да су пројекти, у сарадњи са Владом Мађарске, од великог значаја за Електропривреду Српске.

- Наша је обавеза је да централе пројеката буду из обновљивих извора, што је Мађарска, као веома значајан партнер и препознала - наводи Влатковић.

Додаје, да ће се на "Вјетропарку" Хргуда, израдити нова и модернија опрема, чија се вриједност процијењује на пет милиона евра.

Када је ријеч о другом пројекту, соларној електрани, која се гради се на Зубачком платоу, Влатковић истиче, да се овај пројекат процијењује на 85 милиона КМ.